Ανεβασέ το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
29 03 2014
σε Μελών

Mε την ΣΤΑΣΗ μας σε αυτές τις εκλογές ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ πολλά!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πεδίο συλλογικής δράσης ενεργών πολιτών. Η εποχή των... σωτήρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το άτομο-σωτήρας όσο καλές διοικητικές ικανότητες, όση γνώση και κατάρτιση κι αν διαθέτει, αδυνατεί εκ των πραγμάτων να επιφέρει το αποτέλεσμα της ομαδικής-συλλογικής προσπάθειας.

 

Η συμμετοχή, η συλλογική δράση των πολιτών οφείλουν γενικά να αντικαταστήσουν τη νοοτροπία της ανάθεσης της τύχης των ζωών τους σε ... Σωτήρες.

Η πολιτική δράση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας (άρα και αυτοδιοικητικά) οφείλει να είναι απαλλαγμένη από παραγοντισμούς, μικροηγεμονισμούς και πάσης φύσεως μηχανισμούς. Οι παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές και λειτουργίες είναι αποδεδειγμένα πια μη αποτελεσματικές. Απ την άλλη οι όποιες πολιτικές πρακτικές θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις αντίστοιχες κάθε φορά διακηρύξεις για να πείθουν και πρακτικά για την ειλικρί¬νεια των προθέσεων τους.

Η όποια άσκηση τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει μεταξύ άλλων να δεσμεύεται ότι:

  1. Θα προωθεί όλες τις μορφές άμεσης δημοκρατίας με δεδομένο ότι η ενεργός δημοκρατική συμμετοχή είναι ση¬μαντικότατος μοχλός αποτελεσματικής υλοποίησης ανειλημμένων αποφάσεων, την έκλειψη του φαινομένου των αστέγων, των διακρίσεων και του αποκλεισμού, την παραγωγή πολιτισμού, την προστασία του περιβάλλοντος, τις καινοτόμες δράσεις.
  2. Θα αναδεικνύει και θα αντιμετωπίζει (με επεξεργασία και εξειδίκευση) τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μέσα απ την οπτική της πολιτικής οικολογίας και πάντα υπέρ των λαϊκών αναγκών.
  3. Θα στηρίζει δράσεις και κινήσεις πολιτών σεβόμενη την αυτοτέλεια τους.
  4. Θα καθιερώνει γενικότερα εκτός απ τις δημοκρατικές διαδικασίες-λειτουργίες, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
  5. Θα πατάσσει αμείλικτα τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τον κομματισμό και το ρουσφέτι εισάγοντας παράλληλα την έννοια και την πρακτική του δημοκρατικού προγραμματισμού και του κοινωνικού ελέγχου σε όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης.

Θεμελιώδεις προτεραιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει γενικά πρέπει να αποτελούν η Κοινωνική Πολιτική, η Παιδεία, το Περιβάλλον ο Πολιτισμός.

Χάρης Σώζος

Ηθοποιός - Σκηνοθέτης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της "Στάσης Βύρωνα"

Διαβάστηκε 2285 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια