Ανεβασέ το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
13 04 2014
σε Μελών

Η «πολιτική πολιτισμού» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πεδίο του πολιτισμού παράγεται και αναπαράγεται με την καθημερινή δράση των ανθρώπων και στο σύνολο των επιτευγμάτων της κοινωνικής τους ζωής.

π' αυτήν την άποψη η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα και βεβαίως την υποχρέωση συνεχών παρεμβάσεων μιας αρθρωμένης πολιτιστικής πολιτικής. Πρόκειται για έναν αυτοτελή τομέα δραστηριοτήτων και συνάμα διαχεόμενο στους υπόλοιπους κύκλους της δράσης ενός Δήμου, που με ικανή χρηματοδότηση και με εκπροσώπους που να εμπνέονται από πολιτιστική παράδοση και γνώση ταυτόχρονα να εγκολπώνονται τις νεωτερικές κατακτήσεις του καιρού μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος μπορεί να επιτελέσει τρεις αλληλοτροφοδοτούμενες λειτουργίες:

  • ως συμπαραστάτης, ηθικά και οικονομικά, πολιτιστικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν ομόλογοι φορείς ή πρόσωπα
  • ως παραγωγός, άμεσα ή έμμεσα, πολιτιστικών αγαθών
  • ως επιτελικός νους για τη σύλληψη και την προώθηση ενός σχεδίου πολιτιστικής πολιτικής.

Η πολιτική στο σύνθετο και αναδιατασσόμενο πεδίο του πολιτισμού θα ασκηθεί με γνώμονα σειρά κριτηρίων που διαρκώς θα εμπλουτίζονται μέσα από τη συμμετοχή των συμπολιτών μας.

Ενδεικτικά μνημονεύουμε:

  1. το σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον του,
  2.  την εξουδετέρωση του πνεύματος ηγεμονισμού σε σχέση με τους υπάρχοντες πολιτιστικούς φορείς, την ενθάρρυνση δηλαδή των μορφών συλλογικότητας,
  3. την εδραίωση της διαδημοτικής σύμπλευσης για κοινό προγραμματισμό εκδηλώσεων, (βλέπε Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού)
  4. την ανάδειξη των όρων συγκρότησης της τοπικής κοινωνίας χωρίς τα πλέγματα του ρατσισμού της μισαλλοδοξίας και του «επαρχιωτισμού»
  5. τη δημιουργική σύζευξη «παράδοσης» και «ανανέωσης»
  6. την άμυνα στην εμπορευματοποίηση αξιών χρήσης κλπ
  7. τη διεξαγωγή εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Ο Δήμος μας θα λάβει ένα τέτοιο πλαίσιο αρχών και, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, σειρά μέτρων για την άσκηση μιας «πολιτικής πολιτισμού». Δηλαδή ό,τι αφορά τη στάση προς το περιβάλλον, με γνώμονα την αξιοβίωτη ανάπτυξη στους κόλπους μιας ανθηρής τοπικής κοινωνίας.

Επιπλέον πραγματοποιούν παρεμβάσεις στους θεσμούς της εκπαίδευσης (από την εξασφάλιση μιας άνετης σχολικής εκπαίδευσης ως την ενίσχυση της συνεχιζόμενης ή δια βίου εκπαίδευσης) και στη σφαίρα της υγείας (υπηρεσίες καθαριότητας έως τη μέριμνα για την «Τρίτη ηλικία» και την αντιμετώπιση μορφών «κοινωνικού αποκλεισμού»).

 Και τέλος εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργική αξιοποίηση του «ελεύθερου χρόνου» των συμπολιτών με ενθάρρυνση πρωτοβουλιών πολιτιστικής παιδείας μαζικού Αθλητισμού και αναψυχής όλο το έτος.

Χάρης Σώζος

Ηθοποιός – Σκηνοθέτης και 

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της "Στάσης Βύρωνα"

Διαβάστηκε 1689 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια