Ανεβασέ το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
29 04 2014
σε Μελών

Πόλις - Πολίτης - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Χάρη Σώζου

Πολιτισμός! Προέρχεται από το «Πόλις-πολίτης». Τι είναι, όμως, πολιτισμός; Η σχέση της πόλης προς τον πολίτη και του πολίτη προς την πόλη.

Είναι τα στοιχεία συμπεριφοράς κάποιου που ζει σε μια πόλη και της εξέλιξης του συνόλου προς το καλύτερο.

Συμπεριλαμβάνει, εκτός των γραμμάτων και των τεχνών, «τον τρόπο ζωής, τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, το σύστημα αξιών, τις παραδόσεις τα δόγματα και τις γνωστικές και αισθητικές συνήθειες μίας κοινότητας και υπ’ αυτό το πρίσμα περιλαμβάνει την πολιτιστική κληρονομιά, τις τέχνες, τη λογοτεχνία και τα κινήματα σκέψης».

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για πολιτισμό;

  • Είναι θεατρικές παραστάσεις στις οποίες πολιτικά πρόσωπα και δημοτικοί άρχοντες έρχονται για να τους δουν και να φωτογραφηθούν με τους καλλιτέχνες, για να φτιάξουν το βιογραφικό τους;
  • Είναι εικαστικές εκθέσεις, μουσικοχορευτικές και άλλες εκδηλώσεις;

Όχι βέβαια!

Πολιτισμός είναι η καθημερινή μας συμπεριφορά. Ο τρόπος που φροντίζουμε, υπερασπιζόμαστε και προστατεύουμε τα μνημεία και τους δημόσιους χώρους της πόλης μας. Ο τρόπος που μιλάμε στους άλλους. Η καλημέρα που λέμε στον γείτονά μας, στον συμπολίτη μας. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας. Η ανακύκλωση που εφαρμόζουμε, η κομποστοποίηση ,στο μέτρο που αυτή είναι δυνατή. Η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας. Η στήριξη και η αρωγή μας σε ευαίσθητες ομάδες, σε οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, σε άρρωστους και ανήμπορους γείτονες. Ο εθελοντισμός μας. Το χαμόγελο. Η προσφορά μας. Η αγκαλιά μας. Η αγάπη μας για τον συνάνθρωπο συμπολίτη μας και την πόλη μας.

Με αυτήν την έννοια λοιπόν, Πολιτισμός είναι ο καθημερινός αγώνας για να πάνε οι πολίτες και η πόλη ακόμα πάρα πέρα, να συνδημιουργήσουν για μια καλύτερη πορεία και ποιότητα ζωής.

Στην πόλη μας, έχουμε ευτυχίσει να έχουμε δημιουργήσει χώρους και θεσμούς προς αυτήν την κατεύθυνση και με μεγαλύτερη προσπάθεια, συμμετοχή, διαφάνεια και αξιοκρατία θα μπορέσουμε να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις προηγουμένων… ετών και με ανθρωποκεντρική προσέγγιση να οδηγήσουμε την πόλη μας σε καλύτερες επιλογές με γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες αυτής της πόλης

Το Φεστιβάλ Βράχων είναι ένας καταξιωμένος θεσμός με πανελλαδικό και διεθνή χαρακτήρα που πρέπει να εμπλουτιστεί και να αποκτήσει και διεθνή ακτινοβολία. Φιλοξενείται σε έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες κλασικές και πρωτοποριακές Μουσικές και Θεατρικές παραστάσεις. Η πεντάμηνη διάρκειά του συνηγορεί για έναν τέτοιο σχεδιασμό και προγραμματισμό.

 

Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί πίστα BMX στον χώρο της Εργάνης ή στον Κουταλά, ώστε οι νέοι της περιοχής μας, και όχι μόνο, να βρουν έναν νέο τρόπο διασκέδασης και εκτόνωσης σε μία πίστα που θα είναι διαμορφωμένη για να παρέχει ασφάλεια και απόλαυση.

Επίσης θα ήταν καλό να δημιουργηθούν ειδικές διαδρομές στον Υμηττό, για ορειβατική ποδηλασία καθώς και αγώνες.

Στον χώρο του θεάτρου Βράχων βέβαια, μπορεί κάλλιστα να διαμορφωθεί η καλύτερη και ασφαλέστερη πίστα αναρρίχησης.

Το Κέντρο Χορού Ισίδωρα Ντάνκαν

Θα πρέπει να στηριχθεί και να υποστηριχτεί, έτσι ώστε να μπορέσει να ασκήσει το υπέροχο έργο που προσφέρει, απερίσπαστο από οικονομικά και άλλα προβλήματα (π.χ. συντήρησης των χώρων του, επισκευές κ.λ.π ) για να μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα πιο υπερήφανοι που η πόλη μας έχει ένα τέτοιο χώρο.

Το Θεατρικό Εργαστήρι

Το Θεατρικό Εργαστήρι, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ντόπια ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Ανεβάζει παραστάσεις, αλλά βοηθάει και σε πολλές εκδηλώσεις του Δήμου, με τον εθελοντισμό των μελών του εργαστηρίου υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας που είναι επικεφαλής. Ποιητικές βραδιές, συμμετοχή σε μουσικά αφιερώματα, σε επετειακές εκδηλώσεις, παιδικά φεστιβάλ κ.ά., πάντα με επαγγελματικές προδιαγραφές και υψηλά στάνταρ.

Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένας χώρος επαρκής, που να μπορεί να στεγάσει τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. (πρόβες, βεστιάριο, φροντιστήριο) και να υπάρχει και ένας αξιοπρεπής προϋπολογισμός για τις παραστάσεις.

Θα πρέπει να υπάρχει «ατέλεια» των συμμετεχόντων στο Θεατρικό Εργαστήρι, (σαν μέρος της Παιδείας και της εκπαίδευσης που τους παρέχεται,) για την παρακολούθηση τουλάχιστον των θεατρικών παραστάσεων στο «δικό μας» Φεστιβάλ και όχι να αναγκάζονται να πληρώνουν εισιτήριο. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από τους κόλπους του έχουν ξεπηδήσει αρκετοί καλλιτέχνες που ασχολούνται πλέον επαγγελματικά στο χώρο του θεάματος (ηθοποιοί, σκηνογράφοι κ.λ.π.) και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνούμε.

Θέατρο - εκδηλώσεις

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί στα «Άστρα» (αφού προηγηθούν εργασίες αντιστήριξης, και διαμόρφωσης) ένας πολυχώρος που θα μπορούσε να καλύπτει χειμερινές θεατρικές και χορευτικές βραδιές, μουσικά αφιερώματα, ζωγραφικές εκθέσεις, εκθέσεις αγγειοπλαστικής, χειροτεχνίας και γενικά να μεταμορφωθεί σε έναν δυναμικό πολιτιστικό χώρο με όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η περιοχή: εύκολη πρόσβαση, χώρος παρκινγκ και γενικά γειτνίαση με τους ανοιχτούς θεατρικούς χώρους.

Επίσης, στον χώρο του Ταπητουργείου θα μπορούσε να γίνει πεζοδρόμηση της οδού Ραιδεστού μέχρι την παιδική χαρά και να ενοποιηθεί ο χώρος με την πλατεία Ταπητουργείου που με μικρή διαμόρφωση να χρησιμοποιηθεί πιο δραστήρια για διάφορες μικρο-εκδηλώσεις: νεανικές συναυλίες, συναυλίες με τραγούδια αγαπημένα της Τρίτης Ηλικίας (θα μπορούσε να οριστεί μια ημερομηνία από Μάιο έως Σεπτέμβριο όπου κάθε χρόνο θα μπορεί να γίνεται μια βραδιά αφιερωμένη σ’ αυτούς).

Ο στεγασμένος χώρος του Ταπητουργείου θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ένα μικρό θεατράκι 60-70 θέσεων όπου θα μπορούσαν να παίζονται ολιγοπρόσωπες πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές ή μικρά μουσικά σύνολα (κουαρτέτα εγχόρδων) κ.λ.π.

Με όλη αυτήν την υποδομή και την εμπειρία που υπάρχει, Θέατρο Βράχων, Λουίζα και την αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού (καθηγητές Μουσικής, Χορού, Υποκριτικής, Ζωγραφικής) θα μπορούσε να δημιουργηθεί Δημοτική Δραματική Σχολή στα πρότυπα της Πετρούπολης και του Αιγάλεω.

Επίσης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί επαγγελματικό Θεατρικό Σχήμα από Βυρωνιώτες ηθοποιούς (ας μην αναφέρω ονόματα που διαπρέπουν στο Ελληνικό Θέατρο) που θα μπορούσαν κάθε χρόνο σε παραγωγή ή με συμπαραγωγή του Δήμου να λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ των Βράχων του Βύρωνα, καθώς και στα άλλα Φεστιβάλ (Επιδαύρου, Αθηνών, δήμων της Αττικής) και με τις πλέον επιτυχημένες παραγωγές σε περιοδεία ανά την Ελλάδα.

Η διατήρηση και βελτίωση και επέκταση του θεσμού των Πολιτιστικών Βραδιών με περισσότερες θεματικές που θα άπτονται του συνόλου των κατοίκων του Βύρωνα καθώς και ειδικών εκδηλώσεων (π.χ. εκδηλώσεις στη Νοηματική Γλώσσα ή για άτομα ΑΜΕΑ).

Ενίσχυση του θεσμού της Θεατρικής Παιδείας στα σχολεία και της ερασιτεχνικής Παιδικής Σκηνής καθώς και του ερασιτεχνικού Παιδικού Φεστιβάλ.

Η ενθάρρυνση εφήβων καλλιτεχνών όλων των μορφών τέχνης και η στήριξη τους στη δημιουργία πολιτιστικών βραδιών στις συνοικίες του δήμου μας.

Ενίσχυση όλων των εργαστηρίων του Δήμου μας, σε χώρους που θα σέβονται τους Δασκάλους και τους Μαθητές και με παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στο έργο τους. (με έκπληξη ακούσαμε από γονιούς ότι σε παράπονα που έκαναν, ο Οργανισμός Πολιτισμού τους πληροφόρησε ότι δεν μπορεί να διαθέσει λεφτά για να φτιαχτεί το ένα και μοναδικό πιάνο που κάνουν μάθημα τα παιδιά - που πληρώνουν ήδη 20 ευρώ τον μήνα - και αναγκάζονται να πηγαίνουν για μάθημα στο σπίτι του καθηγητή τους !!!! Ενώ τα μικρά παιδιά κάνουν σε ένα μικρό ηλεκτρικό πιανάκι. Πού πάνε τα λεφτά που δίνουν οι μαθητές για το μάθημα κάθε μήνα; Ούτε ένα πιάνο δεν μπορούν να φτιάξουν; Υποτίθεται τα έσοδα όλων των εργαστηρίων έχουν φέτος θεαματική αύξηση. Πώς κατασκευάζονται τα υπερπολυτελή εκλογικά κέντρων των μέχρι τώρα διοικούντων τον δήμο σε μια μόνο εβδομάδα ενώ το πιάνο παραμένει πάνω από μήνα άφτιαχτο, λόγω έλλειψης χρημάτων;)

Η στήριξη ντόπιων καλλιτεχνών

Στον Δήμο μας υπάρχει πληθώρα καλλιτεχνών. Είναι ένας Δήμος με πλούσια καλλιτεχνική παρουσία όχι μόνο σε επίπεδο εκδηλώσεων αλλά και καλλιτεχνών τόσο Βυρωνιωτών όσο και πολλών άλλων που έχουν επιλέξει την πόλη μας για να μένουν: ζωγράφοι, μουσικοί, χορευτές, συγγραφείς, ποιητές, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί, που με την πείρα τους μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν στην περιοχή μας.

Δημιουργία Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού

Η δημιουργία Δημοτικού Ραδιοφωνικού σταθμού στα FM θα βοηθήσει στην άμεση ενημέρωση του πολίτη για το τι συμβαίνει στον Δήμο μας. Θα μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να ακούει τις θέσεις των συνδυασμών για τα φλέγοντα θέματα της πόλης μας για να μπορεί να διαμορφώνει άμεσα γνώμη για το τι συμβαίνει και το τι υποστηρίζει κάθε παράταξη. Επίσης, θα έχει μουσικές, ενημερωτικές, καλλιτεχνικές εκπομπές καθώς και ότι ο πολίτης αυτής της πόλης θα μπορεί να έχει ένα καθημερινό βήμα για τις προτάσεις του τα παράπονά του και να ασκεί άμεσα την κριτική του και να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις για θέματα που αφορούν την πόλη και τον πολίτη. Θα δημιουργηθούν διάφορες εκπομπές και θεματικές όπου καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται και να λέει την γνώμη του. Θα είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για την επαφή του δημότη με την Δημοτική Αρχή. Θα συμβάλει στην επικοινωνία των εκδηλώσεων του Δήμου και του Φεστιβάλ των Βράχων σε όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Εννοείται ότι θα υπάρχει και διαδικτυακή αναμετάδοση του σταθμού.

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα διευρυνθεί, θα προβληθεί και θα αξιοποιηθεί καλύτερα με πρόσκληση προς τους πολίτες της πόλης μας να συνδράμουν με βιβλία για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυσή της. Όποιος έχει διπλά βιβλία, βιβλία που δεν τα χρειάζεται, βιβλία που δεν χωρούν στη βιβλιοθήκη του, θα παρέχεται η δυνατότητα να τα προσφέρει στην Βιβλιοθήκη του Δήμου, για να μπορέσει όποιος δημότης επιθυμεί να έχει πρόσβαση στη Γνώση.

Θα δημιουργηθεί επίσης και τμήμα Σχολικής Βιβλιοθήκης όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται βιβλία (αγγλικά, παιδικά, όπως για παράδειγμα μυθολογία, παραμύθια και άλλα) για να μπορούν να δοθούν σε παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Επίσης, θα δημιουργηθεί και θα αναπτυχθεί Ηλεκτρονική Δημοτική Βιβλιοθήκη για να υπάρχει άμεση πρόσβαση στον καθένα.

Αθλητισμός

Στον αθλητισμό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί για πολλά χρόνια ο τομέας αυτός -όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά- έχει κακοπάθει από την αδιαφανή διαχείριση και τα πολλαπλά συμφέροντα και αντιπαλότητες που έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό που θα πρέπει να καθαρθεί.

Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος, οικονομική διαφάνεια και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ενίσχυση και στήριξη όλων των τμημάτων αθλητισμού και όχι επιλεκτική πριμοδότηση. Και ασφαλώς ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού, με άνοιγμα και διευκόλυνση πρόσβασης σε όλους τους αθλητικούς χώρους.

Η αποπεράτωση και η λειτουργία του κολυμβητηρίου, θα δώσει καινούρια ώθηση για άθληση, σε έναν τομέα που ο Δήμος μας υστερούσε.

Συμπέρασμα

Ιδέες υπάρχουν, βούληση δεν υπάρχει από την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή και λεφτά δεν υπάρχουν γιατί προφανώς πήγαν «αλλού». Αλλά αυτό δεν μας εκπλήσσει, γιατί είναι λογικό η κατά τα άλλα «ανεξάρτητη» πολιτική της συγκεκριμένης παράταξης, να βαδίζει στο ίδιο μονοπάτι με την «μαμά»-Ν.Δ. που τους στηρίζει σε κάθε τους βήμα...

Ώρα λοιπόν να δείξουμε πόσο ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες είμαστε. Πόσο αγαπάμε την πόλη μας. Και στις Εκλογές που έρχονται με την ΣΤΑΣΗ μας να αλλάξουμε τα πράγματα και την πόλη μας. 

Διαβάστηκε 2268 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια