Ανεβασέ το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
15 05 2014
σε Μελών

Εκλογές...Προβλέψεις και στόχοι υποψηφίων.

Του Σωτήρη Παπαμιχαήλ

Η αίσθηση μιας μεγάλης πλειοψηφίας συμπολιτών μας, είναι ότι πρόκειται για «βουβές εκλογές».

Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται σε δύο στοιχεία

Είναι οι πρώτες αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές μετά την εφαρμογή των μνημονίων (κι αυτό δημιουργεί ένα κλίμα, στο οποίο κυριαρχεί μια έντονη «μυρωδιά» αγανάκτησης, που δυσκολεύει τον αναλυτή να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο αυτή η αγανάκτηση θα εκφραστεί)

Έχουμε τριπλή εκλογική αναμέτρηση. Γίνονται ταυτόχρονα Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές αλλά και Ευρωεκλογές. (Μια ήττα της κυβερνητικής συνεργασίας  θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει αιτία προσφυγής σε εθνικές εκλογές. Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει τη συμμέτοχη στην εκλογική διαδικασία. Μετέφερε λοιπόν τις Ευρωεκλογές στη δεύτερη Κυριακή, πράγμα που σημαίνει διπλό κόστος μεταφοράς και συνεχή ταξίδια για τους ετεροδημότες, μειωμένο σε πολλές περιπτώσεις το ενδιαφέρον, μια και σε κάποιους δήμους θα έχουν εκλεγεί οι δημοτικοί άρχοντες και βέβαια, όλα αυτά σε εποχή οικονομικής κρίσης. Κι επειδή όπως φαίνεται τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά, αύξησε τον αριθμό των υποψηφίων - στο Βύρωνα από 62 έγιναν 82 - με στόχο την αποπολιτικοποίηση των εκλογών, την αύξηση των εσόδων - το κόστος συμμετοχής του υποψηφίου ανέρχεται σε 50 ευρώ για τις δημοτικές εκλογές και 150 ευρώ για την περιφέρεια - αλλά και τον αφανισμό των μικρών συνδυασμών, που δύσκολα μπορούν να σχηματίσουν τόσο μεγάλο ψηφοδέλτιο και είναι υποχρεωμένοι είτε να αποσυρθούν, είτε να αγωνιστούν με μειωμένες πιθανότητες) 

Όμως πριν ξεσπάσει η καταιγίδα υπάρχει νηνεμία. Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι κάτι «βουβό» κινείται γύρω μας, ότι κάτι ισχυρό είναι έτοιμο να εκραγεί, κάπως σαν το θόρυβο που δεν ακούμε, αλλά νιώθουμε.

Μέσα σε αυτό το «περιβάλλον» λοιπόν ας δούμε πως διαμορφώνονται τα πράγματα στην πόλη μας.

Οι υποψήφιοι που προέρχονται από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δηλώνουν όλοι ανεξάρτητοι. Όμως στις τοπικές κοινωνίες έχουμε όλοι όνομα κι επώνυμο. Με άλλα λόγια άσχετα με το τι δηλώνουν, ο κόσμος τους έχει καταχωρημένους σε πολιτικούς χώρους και δεν πέφτει στην παγίδα αυτής της δήθεν ανεξαρτησίας.

Και πάμε στον πρώτο υποψήφιο από το χώρο της ΝΔ.

Ο κ. Γώγος. 12 χρόνια συνεργάτης του κ. Χαρδαλιά, σε σημαντικές και υπεύθυνες θέσεις της διοίκησης του δήμου, δηλώνει σήμερα πως πρόκειται για ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Όμως ο λύκος κι αν εγέρασε τα χούγια δεν τα’ αλλάζει, λένε οι παλιοί, κι έτσι όχι μόνο δεν πείθει για μια νέα εποχή αλλά αντίθετα εκνευρίζει τους δημότες όταν φωτογραφίζεται με τους πολιτικούς του φίλους Άδωνι Γεωργιάδη και Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Γώγος, που πολέμησε σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα, κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης και συνεργασίας των δημοτών απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση στήνει προεκλογικά σκηνικά, στα οποία εμφανίζεται δήθεν να προσφέρει τρόφιμα σε απόρους και άλλες παρόμοιες  εκδηλώσεις, με μπόλικες φωτογραφίες και στόχο την εξαπάτηση  των δημοτών. Όμως τα προεκλογικά του τεχνάσματα δεν πείθουν, με αποτέλεσμα στην παράταξή του να κυριαρχεί ο πανικός, πράγμα που οδήγησε τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Χαρδαλιά να μοιράσει φυλλάδιο, ανοιχτή επιστολή στους δημότες, ώστε να στηρίξει τον υποψήφιο που του είναι χρήσιμος. Παρ’ όλα αυτά, η δύναμή του συρρικνώνεται συνεχώς και η εικόνα δείχνει ότι ο κ. Γώγος δεν τραβάει.

Ο κ. Μπαντής – ο επαναστάτης της παράταξης Χαρδαλιά – μέλος κι αυτός της Νέας Δημοκρατίας και της διοίκησης του δήμου σε θέσεις ευθύνης, ξεκίνησε αργά και από χαμηλά. Φαίνεται να έχει ανοδική πορεία, που οφείλεται κυρίως στην εικόνα του νέου και δραστήριου υποψήφιου, αλλά οι επιθέσεις που δέχεται – και σε πολλές περιπτώσεις τα χτυπήματα είναι κάτω από τη μέση – από το περιβάλλον του δημάρχου και οι ευθύνες που έχει, ως συνεργάτης του κ. Χαρδαλιά, δεν του επιτρέπουν να διεκδικήσει το δήμο και ουσιαστικά επενδύει στο αύριο. Στο κάτω κάτω νέος είναι και μπορεί να περιμένει.

Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Κόνσουλας έχει μερικά θετικά στοιχεία, όπως την αποχώρησή του απ’ το ΠΑΣΟΚ και το ότι είναι αναγνωρίσιμος ως όνομα. Δυστυχώς γι αυτόν, οι πολλαπλές αποτυχίες του στο παρελθόν, στη διεκδίκηση του δήμου, αποτελούν αρνητικό στοιχείο και τον χαρακτηρίζουν ως ηττοπαθή (looser). Άλλο ένα επιβαρυντικό στοιχείο για τον κ. Κόνσουλα είναι η ανυπαρξία της παράταξής του την τελευταία 4ετία. Προβάλει τον εαυτό του – σε ιστοσελίδες με τις οποίες συνεργάζεται – ως βασικό διεκδικητή του δήμου, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της υποψηφιότητάς του, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο κ. Σωτηρόπουλος, χωρίς να διεκδικήσει κομματικό χρίσμα, αλλά να αποτελεί τη μοναδική επιλογή των εναπομεινάντων ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, στο μόνο που μπορεί να ελπίζει, είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του πολιτικού του χώρου. Ελπίζει σε μια καλή παρουσία, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα του δώσει 2 θέσεις στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο

Από το χώρο της Αριστεράς

Ο κ. Πάλμος ΚΚΕ, συμπεριφέρεται ως να μην υπάρχει καν δήμος. Τα πάντα είναι θέμα κεντρικής πολιτικής γι αυτόν και φυσικά διεκδικεί το ποσοστό του ΚΚΕ. Αν έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό, θα αναρωτιόνταν από πού προέρχεται η προβοκάτσια. Χωρίς παρουσία στα δημοτικά και χωρίς διάθεση συνεργασίας ελπίζει να κρατήσει τη δύναμή που είχε στις προηγούμενες εκλογές και άγγιζε το 16%. Το πιθανότερο είναι να χάσει μια ή δυο μονάδες.

Ο κ. Κατωπόδης προσπαθεί να αγγίξει το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ (34% περίπου) στις προηγούμενες Εθνικές εκλογές, όπου ήταν με διαφορά πρώτο κόμμα στο δήμο μας.

Δύσκολη φυσικά υπόθεση, μια και στις τοπικές κοινωνίες οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των ψηφοφόρων είναι πολλοί. Φιλικές και οικογενειακές σχέσεις, συμπάθειες και αντιπάθειες που πηγάζουν από την καθημερινή επαφή, αλλά και η άποψη, ότι τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα (λανθασμένα, κατά τη γνώμη μου)

Η ανάγκη του κόσμου για αλλαγή, η κούραση από τα 12 χρόνια δημαρχίας Χαρδαλιά, η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η συνεχής δράση όλα αυτά τα χρόνια, με παρεμβάσεις πέρα απ’ το δημ. Συμβούλιο στην καθημερινή ζωή της πόλης, με δυναμική παρουσία στις δομές αλληλεγγύης και στις κοινωνικές διεκδικήσεις της Δημ. Πρωτοβουλίας Στάση Βύρωνα, είναι στοιχεία που τον κάνουν ίσως τον πιθανότερο διεκδικητή του δήμου. Το στοίχημα του είναι να κάνει ευρύτερα γνωστή την πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, μια και η κοινωνική δράση της παράταξής του, αναγνωρίζεται στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Τζωρτζώτης και η Αριστερή Παρέμβαση, επίσης με σταθερή παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες,  διεκδικεί να κρατήσει το ποσοστό που είχε στις προηγούμενες εκλογές (περίπου 7%) και να αντισταθεί στις πολωτικές τάσεις που η κεντρική πολιτική κατάσταση επιβάλει.

Μεγάλο ερωτηματικό στις εκλογές αυτές παραμένει η αποχή.

Η αδιαφορία είναι σήμερα το μεγαλύτερο έγκλημα.

Η ανάγκη για ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής που υπηρετεί, πρέπει να εκφραστεί σε όλες τις βαθμίδες του πολιτικού συστήματος. Από το κύτταρο της δημοκρατίας που είναι ο δήμος, μέχρι την περιφέρεια και τη κεντρική κυβέρνηση.

Καθήκον λοιπόν κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη – ειδικά στις σημερινές συνθήκες – είναι η συμμετοχή και η ανατροπή των υπαλλήλων της τρόικα σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας. Δήμο, περιφέρεια, ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστηκε 2292 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια