Ανεβασέ το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
17 05 2014
σε Μελών

“Η δημοκρατία, όπως και η αλήθεια, κινδυνεύουν από τη σιωπή”

Του Θανάση Παπαδημητρίου

Τις προάλλες μελετούσε η κόρη μου (μαθήτρια της Α΄ Λυκείου) για ένα διαγώνισμα στο μάθημα   ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Όταν μελετάει, συνηθίζει να διαβάζει δυνατά. Έτσι, κάποια στιγμή, την άκουσα να λέει: “Η δημοκρατία, όπως και η αλήθεια, κινδυνεύουν από τη σιωπή.”

Λόγια σοφά, αφοπλιστικά…. Αν το σχολείο διέπλαθε προσωπικότητες και δεν προετοίμαζε απλά υποψηφίους πανελλαδικών εξετάσεων, θα έπρεπε (μόνο και μόνο από αυτό το μάθημα) να προτρέπει τους μαθητές στην αναζήτηση, στη συμμετοχή, στη δράση, στην παρουσία στα κοινά. Όμως κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ισχύει, αφού φράσεις σαν κι αυτές αποτελούν πλέον για τη νέα γενιά απλώς αντικείμενο αποστήθισης…

Και εμείς, ποια είναι η στάση μας προκειμένου να εμφυσήσουμε τέτοιες αξίες και ιδανικά στα παιδιά μας; Ποια είναι η δική μας θέση απέναντι στο ζοφερό παρόν,  που πάνω από την οικονομική κρίση, κατακρημνίζονται αξίες και δικαιώματα, η αλήθεια διαστρεβλώνεται και στη ζωή του ανθρώπου επικρατεί σύγχυση και, ομολογουμένως άγνοια; Μήπως είναι λύση η λογική της αδράνειας και του εγωκεντρισμού, η φοβισμένη περιχαράκωση και η αποστασιοποίηση; Μα είναι πλέον εμφανές ότι οι μοναχικοί και αβέβαιοι δρόμοι είναι αδιέξοδοι. Οφείλουμε να σπάσουμε τη λογική “ο σώζων εαυτώ σωθήτω”. Είναι φανερό ότι έτσι δεν σώζεται κανείς!

Για μένα δεν αρκεί πλέον η ατομιστική στάση ζωής, η προσωπική πορεία. Κι αν την αλήθεια ακόμα δεν την έχουμε βρει, τουλάχιστον να σώσουμε τη δημοκρατία. Να μιλήσουμε!! Να ενδυναμώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, ώστε κάθε πολίτης να αισθάνεται υπεύθυνος και να γίνεται ικανός να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συλλογικών αναγκών, με την προσωπική ενεργητική του συμμετοχή.  

Και ποιο είναι το επίπεδο εκείνο της δημόσιας ζωής που είναι κοντύτερα στον πολίτη; Σαφώς το τοπικό. Παίρνω κουράγιο , σκέφτομαι ότι συμμετοχή τώρα στη τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει Ζωντανή Συμμετοχή. Επιλέγω τη Ενεργό Δράση ως  στάση ζωής…… και επιλέγω τη Στάση Βύρωνα.

Μια δημοτική πρωτοβουλία με επίκεντρο την κοινωνική συνοχή & την αλληλεγγύη για μια αυτοδιοίκηση με έμφαση στον πολιτισμό, την ποιότητα ζωής, την παιδεία, τον αθλητισμό και την κοινωνική πολιτική. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχω στις εκλογές της 18ης Μάη, στηρίζοντας τη Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα» με υποψήφιο Δήμαρχο Βύρωνα τον Άκη Κατωπόδη. 

Κι ας μην ξεχνάμε !

…..Κάθε αναζήτηση τελειώνει με μία δύσκολη δοκιμασία του νικητή! Η πιο σκοτεινή ώρα της νύχτας είναι λίγο πριν ξημερώσει…….  (Paulo Coelho – Ο αλχημιστής) 

*Ο Θανάσης Παπαδημητρίου είναι Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μελετητής έργων του Δημοσίου , υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Πρωτοβουλίας "Στάση Βύρωνα".

Διαβάστηκε 1980 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια