Ανεβασέ το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
28 05 2014
σε Μελών

Συμμετοχικός Προϋπολογισμός Μια ιδέα που δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε

Του Σωτήρη Παπαμιχαήλ

Για την ιστορία να αναφέρω ότι για πρώτη φορά μια τέτοια ιδέα έγινε πράξη στα τέλη του 80 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όταν οι εργατικοί εξελέγησαν για πρώτη φορά. Βέβαια από τα τέλη του 80 μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί με διάφορες μορφές – ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της πόλης αλλά και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της, την κουλτούρα και την πολιτική των αρχών της - σε περισσότερες από 1000  πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Η ουσία του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού είναι ότι τα μέλη της τοπικής κοινωνίας προσδιορίζουν τις προτεραιότητες των δαπανών.

Αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας εκλογής αντιπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής «μεταμορφώνουν» τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας σε συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις μπαίνουν σε ψηφοφορία και τα μέλη της τοπικής κοινωνίας ψηφίζουν ποιες θέλουν να υλοποιηθούν

Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός αφορά ένα κομμάτι του συνολικού προϋπολογισμού – κυρίως αυτό των επενδύσεων -  μια και το μεγαλύτερο μέρος του πηγαίνει σε πληρωμές μισθών, πάγια έξοδα κλπ.

Ένα σημαντικό στοιχείο, για να πετύχει μια τέτοια προσπάθεια, είναι η κατανόηση εκ μέρους των πολιτών των περιορισμών και των δυνατοτήτων ενός  προϋπολογισμού κι εδώ έχει μεγάλη σημασία η δημοτική αρχή να μπορέσει να βοηθήσει στη σύνταξη προτάσεων που είναι ρεαλιστικές και κατά συνέπεια υλοποιήσιμες.

Με αυτή τη διαδικασία ο δημότης πέραν του ότι αποφασίζει για σημαντικά έργα που αφορούν την πόλη του, εμπεδώνει τη δημοκρατία, αυξάνει τη συμμετοχή του και τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, αλλά, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κατανοεί το έργο της δημοτικής αρχής και μπορεί να το κρίνει επί της ουσίας, χωρίς να παρασύρεται από επικοινωνιακούς χειρισμούς. 

Διαβάστηκε 2315 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια