Ανεβασέ το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
29 05 2014
σε Μελών

Γιατί κερδίσαμε

Του Σωτήρη Παπαμιχαήλ

Μια προσπάθεια να αναλύσω το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών στο Βύρωνα.

Είναι σίγουρο πως για να πετύχουμε τη μεγάλη αλλαγή στο Βύρωνα λειτούργησαν πολλοί παράγοντες κι αρχίζω από το τέλος, σε μια προσπάθεια να ξετυλίξω του κουβάρι της μεγάλης αυτής ανατροπής.

Πρώτος σημαντικός παράγοντας ήταν η ανάγκη αλλαγής στη Πόλη, η οποία απελευθερώθηκε και μπόρεσε να εκφραστεί, όταν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έδωσε ένα πολύ μικρό προβάδισμα στον κ. Γώγο και φυσικά μας ανέδειξε δεύτερους με ισχυρό ποσοστό.

Δεύτερος παράγοντας υπήρξε η στήριξη από όλη σχεδόν την αντιπολίτευση. Ο κ. Γώγος βρέθηκε χωρίς κανένα απολύτως σύμμαχο, τη στιγμή που οι υπόλοιπες παρατάξεις είτε έδιναν ξεκάθαρη στήριξη στη «Στάση Βύρωνα», είτε κατήγγειλαν τον αντίπαλό μας, είτε ακόμη σιωπηλά περνούσαν το μήνυμα της υποστήριξης.

Τα παραπάνω οδήγησαν στη δημιουργία κλίματος νίκης, το οποίο, οι σπασμωδικές κινήσεις πανικού εκ μέρους της αντίπαλης παράταξης (απειλές, προβοκάτσιες κλπ), έκαναν ακόμη ισχυρότερο.

Η επικοινωνιακή σύγχυση που επικράτησε στην παράταξη του κ. Γώγου σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Από τη μια προσπαθούσε να δημιουργήσει την εικόνα μια νέας παράταξης κι από την άλλη ζητούσε τη δόξα της παλιάς.

Ο κ. Γώγος προσπάθησε να δώσει την εικόνα της νέας παράταξης, χρησιμοποιώντας όλα τα παλιά υλικά. Έχοντας όλα τα «βαριά» ονόματα της παράταξης του κ. Χαρδαλιά, ήταν αδύνατο να πείσει ακόμη και τον πιο αδιάφορο δημότη ότι πρόκειται για νέα παράταξη. Από την άλλη στην προσπάθειά του αυτή να ξεχωρίσει από το παρελθόν αρνήθηκε, επικοινωνιακά, να πάρει τα οφέλη που η δημοφιλία και το έργο του κ. Χαρδαλια μπορούσε να του προσφέρει.

Τέλος ο κ. Γώγος, όντας επικοινωνιακά ατάλαντος και χαμηλού προφίλ άνθρωπος, εικόνα εντελώς αντίθετη με αυτή του σταρ Χαρδαλιά, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει το προφίλ του ισχυρού ανδρός, που μπορεί να στηρίξει ένα νέο σχήμα ικανό να δώσει την αίσθηση σιγουριάς που δήλωναν τα συνθήματά του, με αποτέλεσμα η σιγουριά που πρότεινε να καταλήξει σε σίγουρη αποτυχία.

Από την άλλη πλευρά, η Στάση Βύρωνα καρπώθηκε τη δυναμική που της έδινε η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Καρπώθηκε την ανάγκη των δημοτών για αλλαγή και τέλος καρπώθηκε τους κόπους πολλών χρόνων σταθερής και συνεπούς αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

Μαζί με την Αριστερή Παρέμβαση ήταν οι μοναδικές παρατάξεις, που κινήθηκαν με ζωντάνια όλα αυτά τα χρόνια σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Πολιτική αντιπαράθεση σε ιδεολογικό επίπεδο, πολεμική στις Καλλικρατικές επιταγές, στήριξη των εργαζομένων, των κοινωνικών κινημάτων στην πόλη, των κοινωνικών δράσεων και της αλληλεγγύης, είναι τομείς που έδωσαν στους δημότες την εικόνα μιας παράταξης που αντιστέκεται, στηρίζει τους πολίτες, έχει προτάσεις, σχέδιο και πρόσωπα ικανά να αλλάξουν την πόλη.

Αυτή τη δράση και τη συνέπεια είδε και η αντιπολίτευση κι αποφάσισε να δώσει τη στήριξή της.

Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ψηφοδέλτιό μας, που δεν στηρίχτηκε σε αστέρες ή σε σόγια, αλλά σε επιστήμονες, σε κοινωνικούς αγωνιστές και γενικότερα σε πρόσωπα άφθαρτα και κοινωνικά ευαίσθητα, που με τη στάση τους έδωσαν απαντήσεις στις απαιτήσεις των καιρών.

Αποτέλεσμα … 60% των δημοτών ψήφισαν ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ.

Διαβάστηκε 2191 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια