Ανεβασέ το

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
07 02 2019

Η ομιλία του Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη(3/02/2019)

Στην πρώτη μεγαλειώδη συγκέντρωση που διοργάνωσε η παράταξη "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ", την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα της «Νέας Ελβετίας», ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης και Υποψήφιος Δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές, παρουσίασε το έργο της δημοτικής αρχής από το 2014 όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά της, αλλά και τους προγραμματικούς στόχους για την επόμενη τετραετία. Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας παρατίθεται παρακάτω. 

Αγαπητοί μου συνδημότισσες και συνδημότες, αγαπητοί εκπρόσωποι των μαζικών φορέων του Δήμου μας.

Νέοι και νέες του Βύρωνα 

Σας καλωσορίζω σε αυτήν την μεγάλη συγκέντρωση, και πρέπει να σας πω πως είμαστε συγκινημένοι από τη μαζική σας παρουσία. Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε που πιστεύω ότι δείχνει την εκτίμηση στο έργο που προσφέραμε στο Βύρωνα αυτά τα 4,30 χρόνια.

Πριν 5 ακριβώς χρόνια, σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου 2014 από αυτήν εδώ την αίθουσα ξεκίνησε η νικηφόρα πορεία του Συνδυασμού μας. Σε μία ανάλογη συγκέντρωση τότε οι δημότες της πόλης, μας έδωσαν αέρα στα πανιά μας, ώστε λίγους μήνες μετά, το Μάϊο του 2014, να εκλεγούμε διοίκηση του Δήμου. 

Στεκόμαστε σήμερα μπροστά σας και σας κοιτάμε στα μάτια. Θεωρούμε πως σταθήκαμε αντάξιοι των προσδοκιών του Βύρωνα. Είμαστε σήμερα εδώ για να σας πούμε ότι συνεχίζουμε. Με ήθος και συνέπεια αλλάζουμε την πόλη μας. 

Γνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση του Δήμου, αλλά και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή Χαρδαλιά σε συνδυασμό με την μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων χρόνων, δεν τάξαμε “λαγούς με πετραχήλια”.

Υποσχεθήκαμε να φέρουμε το Δήμο σε κανονικότητα, οικονομικά και διοικητικά, να βοηθήσουμε τους οικονομικά αδύναμους, να βελτιώσουμε την καθαριότητα, να συντηρήσουμε τις δομές της πόλης, να αναπτύξουμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Υποσχεθήκαμε να λειτουργήσουμε με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο, να διαβουλευτούμε με τους δημότες, να παίρνουμε υπόψη τη γνώμη τους, να συνθέτουμε απόψεις. 

Δουλέψαμε σκληρά, καθημερινά και επίμονα για να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε βάλει.

Ήμασταν αποφασισμένοι να το παλέψουμε και τα καταφέραμε.

Σίγουρα δεν τα κάναμε όλα σωστά!

Κάναμε και λάθη!

Μάθαμε όμως από αυτά! 

Σήμερα πιο ώριμοι από ποτέ, προχωράμε στη δεύτερη θητεία μας, γεμάτοι εμπειρίες θετικές και αρνητικές, αλλά με μεγαλύτερο πείσμα και διάθεση, ξεκινάμε την προσπάθειά μας για να έχουμε μία δεύτερη θητεία θέτοντας υψηλότερους στόχους για την πόλη που αγαπάμε.  

Αγαπητές φίλες και φίλοι,  

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να κάνω ένα σύντομο και ουσιαστικό απολογισμό. 

Παραλάβαμε μία τρομερά δύσκολη οικονομική κατάσταση με πολλά χρέη, πολλές απαιτήσεις-από δικαστικές αποφάσεις καθώς και δάνεια, ενώ τα οικονομικά διαθέσιμα δεν ξεπερνούσαν τα 10.000 ευρώ.  

Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι από τους αντιπάλους μας πίστευαν πως δεν θα αντέξουμε πάνω από 2 μήνες, πως δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Στοχεύσαμε λοιπόν στη μείωση των εξόδων και στην αύξηση των εσόδων.

 • Ξενοικιάσαμε κτήρια που χρησιμοποιούσε ο Δήμος και κάναμε σοβαρές οικονομίες κλίμακας στα λειτουργικά του έξοδα.
 • Διακανονίσαμε τα δάνεια του Δήμου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κερδίζοντας ρευστότητα.
 • Μπήκαμε στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποπληρώσαμε 3,5 εκ. ευρώ σε προμηθευτές και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
 • Διακανονίσαμε χρέη σε ΚΑΠ, ΕΣΔΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΣΔΟΕ, προμηθευτές ακόμη και σε εργαζόμενους του Δήμου (υπερωρίες, γάλατα  κλπ.)

Πρέπει δε να σημειώσω ότι σήμερα οι περισσότεροι διακανονισμοί του Δήμου έχουν εξοφληθεί. Το ταμείο του Δήμου έχει επάρκεια και ανταποκρίνεται στον σωστό χρόνο πληρωμής των προμηθευτών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη προς την αγορά, περισσότεροι συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και πετυχαίνουμε καλλίτερες εκπτώσεις. 

Είμαι υπερήφανος για τη σπουδαία δουλειά μας στα οικονομικά που οφείλεται σε 2 κυρίως λόγους. Στους εργαζόμενους της οικονομικής υπηρεσίας τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και στο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα για κάθε ευρώ που βγαίνει από την τσέπη του δημότη. 

Έχουμε πλέον έναν υγιή οικονομικά δήμο, που μας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε διάφορες παρεμβάσεις στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. 

Ταυτόχρονα αναλάβαμε το δύσκολο καθήκον να βοηθήσουμε τους οικονομικά αδύναμους συνδημότες μας. Και επειδή ως αντιπολίτευση την τετραετία 2010-2014 στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το δίκτυο αλληλεγγύης Βύρωνα - το οποίο ήταν η μόνη κινηματική δομή που παρείχε βοήθεια σε άπορους συνδημότες μας - υλοποιήσαμε Δημοτικές δομές για τροφή, φάρμακα και στέγη.

 • Ενισχύσαμε πρώτα την Κοινωνική Υπηρεσία, που ήταν υποστελεχωμένη, με περισσότερους υπαλλήλους για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο αυτό έργο.
 • Αξιοποιήσαμε αρχικά το  πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη».
 • Αναλάβαμε εν συνεχεία τα προνοιακά επιδόματα, εξυπηρετώντας εκατοντάδες συνδημότες μας ώστε να μην μετακινούνται στην Αθήνα.
 • Συμμετείχαμε στα προγράμματα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Αττικής και είμαστε υπερήφανοι που δημιουργήσαμε το κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό εστιατόριο, κοινωνικό φαρμακείο και κέντρο κοινότητας, σπουδαία περιφερειακά προγράμματα, που εξυπηρετούν πάνω από 100 οικογένειες σήμερα. ??
 • Πρόσφατα αιτηθήκαμε και το πρόγραμμα Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης ΑΜΕΑ. 
 • Οργανώσαμε το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου που αποτελεί μια εθελοντική προσφορά 30 και πλέον καθηγητών και δασκάλων σε περισσότερα από 100 άπορα παιδιά. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους για την προσφορά τους αυτή.
 • Θέλω ακόμα να σημειώσω τη σπουδαία παιδαγωγική δουλειά που γίνεται στου παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του Δήμου μας που φιλοξενούν πάνω από 650 παιδιά.
 • Ιδιαίτερη ήταν η φροντίδα που δείξαμε το διάστημα αυτό στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη των ΚΑΠΗ. Χαρακτηριστικά αναφέρω: τη συμμετοχή του Δήμου στο κόστος των εκδρομών, τις γιορτές χωρίς οικονομική συμμετοχή των μελών των ΚΑΠΗ, τα καλοκαιρινά μπάνια, τις διαλέξεις ιατρικού περιεχομένου και τους προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους.

Η πρωτοβάθμια υγεία στην πόλη μας έχει αισθητά αναβαθμιστεί.

 • Το Κέντρο Υγείας Βύρωνα εξυπηρετεί ετησίως 72.000 περιστατικά,
 • το ΠΕΔΥ στη Μεταμόρφωση προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες στους Δημότες,
 • με την βοήθεια του Δήμου ξεκίνησε η λειτουργία του ενός από τα 3 ΤΟΜΥ στον Καρέα. 

Φίλες και φίλοι,

Η καθαριότητα σε μία πόλη αποτελεί στοιχείο πολιτισμού. Σήμερα πιστεύω βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο από την κατάσταση που παραλάβαμε.

 • Συλλέγονται απορρίμματα 6 ημέρες τη βδομάδα.
 • Ενισχύθηκε το πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή με 3 κάδους.
 • Θεσπίσαμε μια πρωτοποριακή δράση – που βραβεύτηκε κιόλας - το πρωτάθλημα ανακύκλωσης στα σχολεία που στοχεύει στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των παιδιών.
 • Εκτρέπουμε τα πράσινα του Δήμου και των ιδιωτών, εκτρέπουμε τα αδρανή (μπάζα), αναπτύσσουμε τον καφέ κάδο με τα οικιακά απόβλητα.
 • Το ποσοστό εκτροπής από 4% που το παραλάβαμε να φτάσει στο 20% του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων. Η αύξηση αυτή είναι μεγάλο κέρδος και περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό.
 • Ο καθαρισμός της πόλης, των δρόμων και πεζοδρομίων, των πάρκων, των πλατειών και των παιδικών χαρών είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
 • Το καθημερινό πλύσιμο των κάδων με ειδικό όχημα, αποτελεί κατάκτηση της υπηρεσίας και αυτό διαπιστώνεται από το αυτοκόλλητο ταμπελάκι που κολλάμε.

Σήμερα στο Βύρωνα ο κάθε κάδος πλένεται μία φορά στους 2 μήνες. 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Μεγάλο ήταν το στοίχημα της τεχνικής συντήρησης των δομών της πόλης.

 • Δώσαμε προτεραιότητα στις δομές που εξυπηρετούν τα παιδιά μας.
 • Οι παιδικές χαρές της πόλης δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Έχουμε ήδη ανακατασκευάσει και πιστοποιήσει 10 παιδικές χαρές και τώρα ξεκινήσαμε και την ενδέκατη στην Αγία Τριάδα και έχουμε στο πρόγραμμα άλλες 3 (Ανάληψη, Αθανασίου Διάκου, πλατεία Νικολαϊδη στον Καρέα)

Μεγάλο βάρος δώσαμε και στους αθλητικούς χώρους.

 • Ανακατασκευάσαμε τη μεγάλη αθλητική αίθουσα του γηπέδου ποδοσφαίρου,
 • το γήπεδο ποδοσφαίρου “Δημήτρης Νικολαϊδης”,
 • τα 3 γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 στην Εργάνη,
 • το 2ο Αθλητικό Κέντρο με τα 4 γήπεδα αθλοπαιδιών.

Βασική προτεραιότητά μας τα σχολεία στα οποία: 

 • Τα εφοδιάσαμε όλα με φυσικό αέριο, κατασκευάσαμε νέους χώρους υγιεινής σε 3 σχολεία, ανακατασκευάσαμε 8 σχολικές αυλές.
 • Αντιδράσαμε γρήγορα και αποφασιστικά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο κτήριο του 4ου Δημοτικού. Σταθήκαμε υπεύθυνα απέναντι σε ένα πρόβλημα που υπήρχε 15 χρόνια πριν αναλάβουμε και οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές το είχαν βάλει στα συρτάρια. Κατανοώντας την δικαιολογημένη ανησυχία των γονέων, με τη βοήθεια της εκκλησίας που παραχώρησε τον χώρο και την χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών δημιουργήσαμε σε χρόνο ρεκόρ ένα σύγχρονο διδακτήριο στον Καρέα ως προσωρινή λύση. Προχωράμε σε μελέτη για την οριστική λύση ανακατασκευής του παλαιού κτιρίου σε σύγχρονο και ασφαλές διδακτήριο, λύση για την οποία δεσμεύομαι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
 • Σπουδαία βοήθεια στις υποδομές των σχολείων μας αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων έρχονται να δώσουν 2 προγράμματα, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών και ενεργειακή αναβάθμιση της Περιφέρειας συνολικού ύψους 1 εκ.

Ταυτόχρονα ρίχνουμε μεγάλο βάρος σε έργα ανάπλασης.

 • Ξεκίνησε το πολύπαθο έργο των προσφυγικών του Καρέα ύψους 4 εκ.
 • Το αντιπλημμυρικό Καρέα-Ηλιούπολης που πάει για δημοπράτηση ύψους 7,5 εκ ευρώ.
 • Δύο προγράμματα ασφαλτοστρώσεων συνολικού μήκους 170 χιλ. και ύψους 4,5 εκ ευρώ, όλα από τα διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής.
 • Τέλος το τεχνικό συνεργείο του Δήμου μας, εφοδιασμένο με αρκετούς εργαζόμενους και υλικά ύψους 265.000 ευρώ, συντηρεί καθημερινά 10άδες προβλήματα στην πόλη: πεζοδρόμια, λακκούβες, σχολεία, πλατείες, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά.  

Αγαπητοί συνδημότες,  

Στο Βύρωνα της προσφυγιάς και της αντίστασης, του Μπάϊρον και της Ισιδώρας Ντάνκαν, δεν υπήρχε χώρος για να στεγάσει την μεγάλη ιστορία αυτής της πόλης.

Η ιστορία του ήταν υπάρχει στα ντουλάπια και στις καρδιές των ανθρώπων του.

Ήρθε η ώρα αυτή η ιστορία να βρει τη θέση της στο φως και να μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές.

Είμαστε περήφανοι, που ξεκινήσαμε σε ένα ιστορικό κτήριο όπως τα παλιό Δημαρχείο να το ανακαινίζουμε και σύντομα θα είναι έτοιμο ώστε να ιδρύσουμε το Μουσείο της Ιστορίας της πόλης μας.

Καλούμε όλους τους Βυρωνιώτες μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου που έχουν αναλάβει αυτό το καθήκον, να βοηθήσουν για να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο έργο. 

Ο Βύρωνας έχει καθιερωθεί στην συνείδηση των ανθρώπων του Λεκανοπεδίου ως Δήμος του πολιτισμού, εξ΄αιτίας και του Θεάτρου Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» που χρόνια τώρα θεωρείται ως το καλλίτερο Φεστιβάλ μετά από αυτό του Φεστιβάλ Αθηνών. 

Εδώ λοιπόν σ΄ αυτή τη γειτονιά ανθίζουν.

 • Το Παιδικό Φεστιβάλ,
 • το Φεστιβάλ του Συλλόγου του Καρέα,
 • τα τρία θεατρικά εργαστήρια,
 • ο πρότυπος λογοτεχνικός διαγωνισμός μεταξύ νέων απ΄όλη την Ελλάδα,
 • η κινηματογραφική λέσχη,
 • τα εργαστήρια πολιτισμού,
 • η μικρή σκηνή,
 • το φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου,
 • οι δραστηριότητες των εθνικοτοπικών συλλόγων,
 • το φεστιβάλ μπύρας.

Όλες αυτές οι πολιτιστικές δράσεις συσπειρώνουν μικρούς και μεγάλους ανθρώπους με ανησυχίες και πολιτιστική προσφορά.

Ξεχωριστή θέση στο μακρύ αυτό κατάλογο πολιτιστικών δραστηριοτήτων παίζει το Κέντρο Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Εκεί σε ένα ιστορικό κτήριο -σπίτι της ιέρειας του χορού – εκατοντάδες Βυρωνιώτες σπουδάζουν το χορό και ταυτόχρονα σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Κέντρα πολιτισμού και χορού, αναπτύσσουν πρωτοποριακές πρωτοβουλίες. 

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των νέων που αθλούνται στο Βύρωνα.

Η πόλη μας διαθέτει:

 • Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου,
 • Τέσσερα κλειστά γήπεδα,
 • Τέσσερα ανοιχτά γήπεδα αθλοπαιδιών καθώς και
 • Δέκα ανοιχτά γήπεδα στις σχολικές αυλές,
 • Τρία γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε αυτά κατέχει το Κολυμβητήριο, που άποψη υποδομών και λειτουργίας κατέχει πρωτεύουσα θέση ανάμεσα στα δημοτικά κολυμβητήρια συγκεντρώνοντας  πάνω από 1500 αθλούμενους. 

Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε την διοργάνωση Παμβυρώνεια που επαναφέραμε και πέρσι συμμετείχαν πάνω από 1.000 παιδιά των δημοτικών σχολείων, καθώς και το summer camp που συμμετέχουν 375 παιδιά τον Ιούνη και Ιούλη κάθε χρόνο, σε ένα πρότυπο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, εξυπηρετώντας παράλληλα τους γονείς τους εργάζονται.

Ο Δήμος ήταν πάντα αρωγός στις αξιέπαινες αθλητικές δραστηριότητες των αθλητικών συλλόγων, που βοηθούσαν πάντα στην συγκέντρωση τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο.  

Οι μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη μας, η υπερθέρμανσή του και η κλιματική αλλαγή μας καθιστούν όλους υπεύθυνους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά το αστικό πράσινο της πόλης, οι πλατείες, τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου διατηρούνται σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Μετατρέψαμε τον σκουπιδότοπο πριν τα θέατρα, σε δασικό πάρκο, φυτεύοντας εκατοντάδες δέντρα.  

Σε ότι αφορά το περιαστικό πράσινο, ο Δήμος συνορεύει με τον Υμηττό, του οποίου αποτελεί πρώτιστο καθήκον η προστασία του από πυρκαγιές αλλά και η προστασία από τα νερά του.

Για την πολιτική προστασία θέλω ιδιαίτερα να τονίσω την ανάγκη και τη διεκδίκηση μιας υπηρεσίας με περισσότερους εργαζόμενους και μηχανικά μέσα.

Η πολύχρονη αδράνεια της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με την καταπάτηση εκτάσεων οδήγησε σε καταστροφές τύπου Μάνδρας και Μάτι.

Στο Βύρωνα η πολύχρονη δραστηριοποίηση μίας σπουδαίας εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας -την οποία θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω-  μας έχει προστατεύσει αρκετές φορές από καταστροφικές συνέπειες. 

Ιδιαίτερη και διαρκής είναι η προσπάθειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κλείσιμο των ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων, κυρίως στον Καρέα που αποτελεί και πάγιο διαχρονικό αίτημα των κατοίκων του.

Ζήτημα ανθρωπιάς και στοίχημα πολιτισμού είναι η  προστασία των αδέσποτων ζώων.

Από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν

 • να συγκροτήσουμε πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων και ζώων συντροφιάς καθώς και να αναλάβουμε τις ευθύνες και υποχρεώσεις που προκύπτουν από το νόμους.
 • Έτσι από τα 500 ευρώ που βρήκαμε στον προϋπολογισμό του 2014, φτάσαμε στον προϋπολογισμό του 2019 σταδιακά να εντάξουμε 20.000 € για κτηνίατρο και 20.000 € για ξηρά τροφή και φάρμακα,
 • εφοδιάζουμε με νερό το καταφύγιο των αδέσποτων.
 • Με την ανεκτίμητη βοήθεια των 30 εθελοντοντριών-εθελοντών φροντίζονται περίπου 70 σκυλιά και ταΐζονται πάνω από 400 αδέσποτες γάτες σε γειτονιές και πλατείες.
 • Ο στόχος είναι τα ζώα να εμβολιάζονται και να τσιπάρονται να στειρώνονται και να επανέρχονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
 • τοποθετήθηκαν 12 μικροί κάδοι συλλογής κοπράνων και είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε πινακίδες ενημέρωσης στις πλατείες.

Πολλά μένει να γίνουν ακόμη κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης. 

Η Δημοτική μας Επιχείρηση και η Υπηρεσία Κοιμητηρίου δραστηριοποιούνται σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο.

Εκεί βρίσκονται αγαπημένα μας πρόσωπα, έχουμε πρώτα απ΄ όλα εμείς ως Δήμος την ευθύνη να το διατηρούμε σε καλή κατάσταση.

Θέλω να εκτιμήσω ότι το Δημοτικό Κοιμητήριο μας και οι υπηρεσίες που προσφέρει βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αναδεικνύοντας το στα καλύτερα της Αθήνας.

Έχουμε την πρόθεση και τον στόχο να το κάνουμε ακόμη καλύτερο, βελτιώνοντας τις υποδομές του και χρησιμοποιώντας κονδύλια από τα διαθέσιμά μας.

Το οφείλουμε όπως είπα στα αγαπημένα μας πρόσωπα που έφυγαν από κοντά μας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Τεράστιος είναι ο αριθμός και η ποιότητα των δράσεων από τον Δήμο μας.

Πολλές φορές εκπλήσσομαι και εγώ όταν διαπιστώνω τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλα αυτά πραγματοποιούνται από τους εργαζόμενους του Δήμου, τους οποίους θέλω και να ευχαριστήσω δημόσια.

Αλλά και εμείς από την πρώτη στιγμή τους στηρίξαμε, ικανοποιώντας τα αιτήματά τους, ανανεώνοντας τον εξοπλισμό τους, αντιμετωπίζοντας τους με δικαιοσύνη και ισότητα.

Και ας μην παρασυρόμαστε από ορισμένα μεμονωμένα παραδείγματα κακών υπαλλήλων, τέτοια που ο καθένας στο χώρο δουλειάς του, αν ψάξει σίγουρα θα βρει.

Ένα από τα βασικά σημεία διεκδίκησης του Δήμου και του δικού μας είναι η αύξηση του μόνιμου προσωπικού που τα τελευταία χρόνια μειώνεται. Χαιρετίζοντας την δυνατότητα που δόθηκε για πρόσληψη ενός εργαζομένου για κάθε αποχώρηση, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και να προχωρήσουμε στοχευμένα σε προσλήψεις, σε ειδικότητες που έχουμε ανάγκη.

Εκτός από τον διαγωνισμό που κάναμε για την πρόσληψη 22 εργατών καθαριότητας θα προβλεφθούν και άλλοι μόνιμοι διορισμοί σε τομείς όπως τεχνική υπηρεσία – οικονομική υπηρεσία – κοινωνικοί λειτουργοί κλπ.

Οι δραστηριότητες που αναπτύξαμε μας έδωσαν την δυνατότητα να προσλάβουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εκατοντάδες εργαζόμενους, στην καθαριότητα, στο κολυμβητήριο, στο ΝΤΑΝΚΑΝ, στα εργαστήρια πολιτισμού, στον αθλητισμό, στην δασοπροστασία, στις κοινωνικές δομές, στην Δημοτική Επιχείρηση και τα 8μηνα της κοινωφελούς του ΟΑΕΔ. Δώσαμε μια ανάσα σε ορισμένους εργαζόμενους, παρότι γνωρίζουμε ότι αυτού του είδους οι συμβάσεις δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης. 

Και να σημειώσω επίσης πως όλες έγιναν με απόλυτη διαφάνεια, μέσω μοριοδοτήσεων από τον ΑΣΕΠ.

Στον τομέα της απασχόλησης και της αγοράς της πόλης θέλω να πω ότι στηρίζουμε την αγορά και τα καταστήματα με έργα υποδομής (δάπεδα αγοράς, φωτισμός αγοράς αλλά και της πόλης την περίοδο των εορτών).

Διεκδικούμε δε μια μεγάλη χρηματοδότηση. Τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου με την στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας. Ένα έργο ύψους 1,9 εκ ευρώ που προβλέπει έργα υποδομής στην πόλη αλλά και ενίσχυση των εμπόρων.

Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθούμε την προσπάθεια ίδρυσης Εμπορικού Συλλόγου στην πόλη μας και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τις προσπάθειές τους.  

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με τα όσα σας ανέπτυξα δεν ισχυρίζομαι ότι έγιναν όλα όσα έχει ανάγκη ο τόπος μας. ΟΧΙ. Και καταλαβαίνω απόλυτα τα παράπονα και τις κριτικές που μας ασκούνται.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από όσα κάναμε.

Θέλω να αναμετρηθώ με τα κενά, τα λάθη και τις αδυναμίες για όσα δεν κάναμε και πρέπει να κάνουμε.

 1. Επειδή καιρό τώρα, δέχομαι παράπονα και κριτικές για ελλείψεις στο Δημοτικό Φωτισμό, που δημιουργεί και ένα αίσθημα ανασφάλειας, ξεκινήσαμε εδώ και ένα χρόνο, σχεδιάσαμε και ωριμάσαμε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης όλου του δημοτικού φωτισμού και την αντικατάσταση των 4.000 λαμπτήρων με αντίστοιχους λεντ. Έχει ήδη εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του με δάνειο από το Τ.Π.Δ. και μέσα στο Φεβρουάριο προχωράμε σε διαγωνισμό για να βρεθεί ο ανάδοχος, που θα ξεκινήσει το έργο μέσα στο 2019.
 2. Η ανακατασκευή της πλατείας Αγίου Λαζάρου, ώστε να κατασκευασθεί μία σύγχρονη πλατεία, μιας και είναι η κεντρική πλατεία της πόλης μας είναι άμεση ανάγκη και έργο πνοής για την περιοχή. Διαθέτουμε πλέον μία ώριμη μελέτη και αναζητούμε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. Ευρώ και αυτό αποτελεί άμεση και πρώτη προτεραιότητα.
 3. Έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για 3 προγράμματα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΙΙ: Για παρεμβάσεις σε σχολεία, προμήθεια μηχανημάτων έργου για την καθαριότητα, προμήθεια οργάνων για νέες παιδικές χαρές ύψους 1 εκ ευρώ και πάνω. Είμαστε σε φάση προκήρυξης διαγωνισμού και έναρξη έργων μέχρι το καλοκαίρι.
 4. Προχωράμε και ετοιμάζουμε μελέτη και πρόταση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΙΙ για αθλητικούς χώρους, μία συνεργασία ύψους 600.000 ευρώ του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείου Αθλητισμού. Ο σχεδιασμός μας είναι να εντάξουμε το κλειστό γήπεδο της Μυρακτής, καθώς και την αντικατάσταση του φωτισμού όλων των κλειστών γηπέδων.
 5. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μία ακόμη μελέτη για ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων, έργο της Περιφέρειας Αττικής στο οποίο θα εντάξουμε σχολικά κτίρια σε ένα ύψος χρηματοδότησης μέχρι 620.000 ευρώ.
 6. Η Τεχνική μας υπηρεσία, δουλεύει την προμελέτη ώστε στα μέσα του Φεβρουαρίου να αναθέσουμε τη μελέτη για την αναπαλαίωση του ιστορικού κτηρίου Χαραλαμπόπουλου όπου στεγάζεται το 4ο Δημοτικό Σχολείο. Βαδίζουμε σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία κρατάμε το σκελετό του σχολείου, το ενισχύουμε στατικά και δημιουργούμε εσωτερικά μία σύγχρονή κατασκευή για να στεγάσει ένα ασφαλές και σύγχρονο σχολείο. Η χρηματοδότηση του έργου, θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών.
 7. Η ανάπλαση των πεζοδρομίων και των χώρων αναψυχής είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τεχνικών συνεργείων μας που ανακατασκεύασαν πάνω από 50 πεζοδρόμια, χρειάζεται με ένα γενναίο κονδύλι να κατασκευάσουμε το σύνολο των πεζοδρομίων της πόλης και αυτό αποτελεί μία μεγάλη προτεραιότητα, ταυτόχρονα με ράμπες αναπήρων. 
 8. Ο χώρος που βρισκόμαστε αποτελεί ανάγκη να ανακατασκευασθεί αφού πρώτα τον αγοράσουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι η εύρεση ενός κονδυλίου για την αγορά του είτε από το ταμείο του Δήμου είτε από δάνειο. 
 9. Στόχος μας είναι και η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης με πρώτη σκέψη για το οικόπεδο της Βουτζά. Οι μεγάλες δυσκολίες στην αγορά πολλών κατακερματισμένων οικοπέδων μας έχει καθυστερήσει αλλά παραμένει προτεραιότητα. 
 10. Στον προγραμματισμό μας μπαίνει και η αγορά ενός νέου οικοπέδου και η κατασκευή ενός νέου παιδικού σταθμού. 
 11. Η πόλη μας γειτονεύει με τον Υμηττό. Η πύλη εισόδου του Κουταλά αποτελεί πόλη έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Στοχεύουμε στην κατασκευή αγωγών ομβρίων που να οδηγεί τα νερά των βροχών προς το ρέμα της Πικροδάφνης, ένα μεγάλο έργο υποδομής και πολιτικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουμε στην συντήρηση του χώρου (γήπεδα, περιβαλλοντικό περίπτερο σε συνεργασία με την Φιλοδασική που έχει την χρήση και το Δασαρχείο Πεντέλης. 
 12. Η ψηφιακή αναβάθμιση της πόλης και του Δήμου μας είναι μία σύγχρονη ανάγκη που προχωράει βήμα το βήμα. Είμαστε ο πρώτος Δήμος της χώρας στις οπτικές ίνες καθώς 17.000 νοικοκυριά μπορούν να συνδεθούν και να δουλεύουν με τεράστιες ταχύτητες στο διαδίκτυο. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προχωράμε ώστε η πόλη μας να έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής Wi-Fi. Ταυτόχρονα προχωράμε στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές μας υποδομές ώστε η εξυπηρέτηση των δημοτών να γίνεται εύκολη, γρήγορη και ασφαλής.  

Τα όσα ανέφερα αποτελούν τα πρώτα στοιχεία ενός φιλόδοξου προγράμματος για την επόμενη θητεία μας.

Είναι έργα που ωριμάζουν, που έχουμε βρει ή θα διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθούν. Επίσης πρέπει να σας πω ότι η διαμόρφωση αυτή του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή διαβούλευση μαζί σας πολύ σύντομα.  

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Διανύουμε τον πέμπτο χρόνο που βρισκόμαστε στη Διοίκηση του Δήμου Βύρωνα. Στην πορεία αυτή των χρόνων αντλήσαμε σπουδαία συμπεράσματα μερικά εκ των οποίων θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

 • Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης που θα είναι ανοιχτό στους δημότες, πιο δημοκρατικό στη λήψη των αποφάσεων, ανοιχτής διαβούλευσης με φορείς και παρατάξεις με μεγαλύτερη συμμετοχή καθώς και κατάθεση προτάσεων και κριτικής.
 • Δεν ήμουν ο Δήμαρχος-αφέντης αλλά ο συλλογικός διαχειριστής μίας ομάδας συνεργατών ώστε να ενισχύεται η πρωτοβουλία και η αυτενέργεια. Εφαρμόσαμε τη γραμμή αυτή και στο προσωπικό του Δήμου καθώς δώσαμε χώρο και πρωτοβουλίες στις υπηρεσίες του Δήμου. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολιτική χωρίς ανταλλάγματα.
 • Η διαβούλευση με τους επικεφαλής όλων των άλλων παρατάξεων ήταν αναγκαία κυρίως μετά την απώλεια της πλειοψηφίας από ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας. Δείξαμε ότι μπορούμε να διαχειρισθούμε την απλή αναλογική που προβλέπεται από το νέο νόμο της Αυτοδιοίκησης τον Κλεισθένη Ι. 

Αποτέλεσε και αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα η βελτίωση των οικονομικών του Δήμου. Δεν είναι μόνο ο σεβασμός στα χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη του Δημότη. Είναι και το γεγονός ότι αυτά ξαναγυρίζουν σε αυτόν με την κατασκευή έργων. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από τα διαθέσιμα του Δήμου:

 • η κατασκευή του δαπέδου της αγοράς,
 • ο εφοδιασμός των σχολικών μονάδων με φυσικό αέριο,
 • η κατασκευή των 3 γηπέδων ποδοσφαίρου 5 Χ5  

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε, στη διάρκεια της θητείας μας την ανεξαρτητοποίηση κάποιων δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας. Οι περισσότεροι για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το Δήμο, αλλά κυρίως για διαφωνίες που εδράζονται είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Τους ζήτησα να παραμείνουν στην πλειοψηφία με την πολιτική τους άποψη σεβαστή αλλά επέμεναν. Σήμερα εμφανίζονται με ένα άλλο ψηφοδέλτιο. Σεβαστή βεβαίως η προσωπική φιλοδοξία του καθενός και της καθεμιάς.

Όμως για εμάς και εμένα προσωπικά αυτό που χρειάζεται δεν είναι οι διασπάσεις, αλλά η δημιουργία μιας μεγάλης πλειοψηφίας του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου. Η κοινωνία μας καλεί να αφήσουμε στην άκρη τις φιλοδοξίες μας και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε αυτήν την μεγάλη πλειοψηφία που έχει ανάγκη ο Δήμος. Για το λόγο αυτό και από αυτό το βήμα καλώ όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να συνεργαστούμε. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές, όπως και ο διάλογος με όλους

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που νοιώθουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να κριτικάρουν το έργο μας προεκλογικά. Είναι αναμενόμενο και θεμιτό.

Ειδικά όμως κάποιοι δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο, τη στιγμή που ως στελέχη και αντιδήμαρχοι της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έχουν ευθύνη για την άσχημη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Δήμος. Και δεν είδαμε ποτέ μία αυτοκριτική και κάποιες εξηγήσεις. Έμμεσα πλην σαφώς λένε ότι δεν γνώριζαν τι γινότανε ή με άλλα λόγια δεν φταίνε σε τίποτα αυτοί αλλά κάποιος άλλος. Πρόσφατα δε με την ευκαιρία της περιοδείας υποψήφιου Περιφερειάρχη, κάποιοι τοπικοί παράγοντες ζητούν να κλείσει η παρένθεση της ανυπαρξίας στο Βύρωνα. Ανυπαρξία θεωρούν αυτά που σας ανέφερα εδώ και μισή ώρα!!!  Έλεος.

Εμείς όταν υποδεχόμαστε υποψήφιους θεσμικά, ας είναι και από άλλο πολιτικό χώρο, τους υποδεχόμαστε με σεβασμό και τους ευχόμαστε και καλή επιτυχία. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να ανεβάσουν τους τόνους. Ψυχραιμία παιδιά. Καταλαβαίνω το πρόβλημά σας, αλλά δεν φταίω εγώ για αυτό.

Πρέπει να σημειώσω ότι οι χρηματοδοτήσεις δεν ήταν αποτέλεσμα προσωπικών εξυπηρετήσεων, αλλά μελέτης των αναγκών του Δήμου και ώριμων μελετών. Από την πλευρά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους Υπουργούς αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής για την μεγάλη βοήθεια.

Ακούμε και μερικούς να ψελλίζουν ότι κάνουμε προεκλογικά έργα. Και για να είμαι σαφής δεν θέλω να μας συγχέουν με το παρελθόν.

Η πραγματοποίηση των έργων σήμερα είναι χρονοβόρα, χρειάζεται να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, χρειάζεται να γίνονται έλεγχοι και βεβαίως οι τεχνικές μας υπηρεσίες είναι αδύνατες να πράξουν μελέτες. Με αυτά τα δεδομένα τα έργα πρέπει να προχωρούν με τις νόμιμες διαδικασίες και μπορεί να γίνονται και πριν τις εκλογές και στη διάρκεια όλης της θητείας.

Δηλαδή τι πρέπει να γίνει στις παιδικές χαρές; Να σταματήσουμε στην ανακατασκευή της 4ης ενώ το έργο προβλέπει 8; Και ποιόν θα ευνοήσει αυτό.. 

Αγαπητές μου συνδημότισσες, Αγαπητοί μου συνδημότες,

Στην μεγάλη σημερινή μας συγκέντρωση, κάναμε τον απολογισμό μας και ένα πρώτο προγραμματισμό έργων.

Ταυτόχρονα θέλω σήμερα να καταθέσω και επίσημα ενώπιον σας, την υποψηφιότητά μου ως Δήμαρχος  του Συνδυασμού της παράταξής μας για μια δεύτερη θητεία πιο ώριμη, πιο αποτελεσματική.

Επιτρέψτε μου να ανακοινώσω τους 31 (από τους συνολικά 62) υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες:  

Αγγέλης Κώστας, Αλεβιζόπουλος Στάθης, Ανδριτσόπουλος Γιώργος, Αρβανίτης Γιώργος, Βαλσαμή Εύη, Γεωργοπούλου Αλεξάνδρα, Γιαννιτσόπουλος Δημήτρης, Γιουλάτος Χάρης, Δασκαλάκη Σοφία, Καλημέρης Κώστας, Καραγιάννης Μιχάλης, Κλωνάρη Λεμονιά, Κόκκαλης Δημήτρης, Κοκόλιας Απόστολος, Κωσταβασίλης Δημήτρης, Λιάτσης Μανώλης, Μαγγιώρος Κωνσταντίνος, Μαυρίκης Γιάννης, Μελαχροινίδου Σούλα, Μουταφτσίδου Ματίνα, Παπαγεωργίου Νόνη, Παναγιωτόπουλος Τάκης, Ραπτάκης Σόλων, Σκαρώνης Ηλίας, Σπυρόπουλος Χρήστος, Σταυροπούλου Αντωνία, Σχίζας Βασίλης, Τέγος Θέμης, Τζαφάς Βασίλης, Τσιαντή Κωνσταντίνα, Τριγάζης Πάνος. 

Σχετικά Άρθρα

Eτήσια συνεστίαση της Στάσης Βύρωνα, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και η Δημοτική Παράταξη Στάση Βύρωνα σας προσκαλούν την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 01:00 μ.μ. στην ετήσια συνεστίαση και κοπή πίτας, στο κέντρο «Καρέας Παλλάς», Λεωφόρο Καρέα 102. Είσοδος με προσκλήσεις 

 

Μεγαλειώδης εκδήλωση της "Στάσης Βύρωνα", (Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, video, φωτογραφίες)

Η συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης, ενδεικτική της απήχησης που έχει το έργο του Γρηγόρη Κατωπόδη και της Δημοτικής Αρχής στον λαό του Βύρωνα. Η «Νέα Ελβετία» ήταν μικρή για να χωρέσει τον πολιτικό ρεαλισμό και τα όνειρα του Δημάρχου για την πόλη μας. 

Συνεχίζουμε με ήθος και συνέπεια να αλλάζουμε τον Βύρωνα

Ο Δήμαρχος Βύρωνα και η δημοτική παράταξη "Στάση Βύρωνα", σας προσκαλούν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 10:30 πμ, στον Δημοτικό Κινηματογράφο "Νέα Ελβετία", (πρώην Λουίζα) σε ανοιχτή συγκέντρωση. "Μπροστά τις εκλογές συζητάμε για το έργο μας, τις δεσμεύσεις μας και την προοπτική. Η πόλη μας αλλάζει και σας έχει ανάγκη"

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια