Ενημερωτική συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χρ. Σπυρόπουλο

Σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλους τους Έλληνες καταφέραμε να επανασυστήσουμε, ουσιαστικά, την Κοινωνική Υπηρεσία της πόλης μας που ήταν εγκαταλελειμμένη. Προχωρήσαμε άμεσα στη στελέχωση των τμημάτων Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων & ΑμΕΑ, Υγείας, ΚΑΠΗ, μεταφέροντας το προσωπικό που ήταν αναγκαίο. Τοποθετήσαμε Διευθύντρια και προϊσταμένους με αξιοκρατικά κριτήρια.

Α. Τομέας Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

  1. Δημιουργία μητρώου οικογενειών και ατόμων σε ένδεια (376 οικογένειες).
  2. Δημιουργία μητρώου εθελοντών. 
  3. Συσκέψεις με κοινωνικές, κινηματικές πρωτοβουλίες.
  4. Υλοποίηση του προγράμματος “Στέγαση & Επανένταξη” (15 άτομα). 
  5. Εξασφάλιση άδειας πρόσβασης στο ΕΚΕΜΣ για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
  6. Συνεργασία με Ξενώνα αστέγων Καρέα. 
  7. Υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας «Επισιτιστικής βασικής υλικής συνδρομής» ΤΕΒΑ (751 οικογένειες).
  8. Λειτουργία επιτροπής για την χορήγηση κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος των ευπαθών καταναλωτών. Το έργο της αφορά την ενημέρωση των δικαιούχων, τη συλλογή αιτήσεων, την συνεργασία με τη ΔΕΗ Παγκρατίου. Ωφελήθηκαν 18 συμπολίτες μας. 
  9. Επαναλειτουργία του προγράμματος «Στηρίζω» (μέχρι σήμερα περίπου 500 οικογένειες). 
  10. Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» - ωφελούμενοι με επισκέψεις, μια ή δύο φορές την εβδομάδα κατ’ οίκον, για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας.
  11. Εκδήλωση/Αφιέρωμα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών. 
  12. Δραστηριότητες κοινωνικών λειτουργών: Εισαγγελικές παραγγελίες – έρευνα συνθηκών διαβίωσης με επισκέψεις κατ’ οίκον, συναισθηματική υποστήριξη, συμβουλευτική σε θέματα που αφορούν οικογένειες – σχέσεις, συμβουλευτική για την έκδοση πιστοποιητικών από τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
  13. Ενημέρωση των Δημοτών, μέσα από την υπηρεσία μας ή δια τηλεφώνου, για θέματα που αφορούν την επιδοματική πολιτική ή την ψυχολογική υποστήριξή τους με παραπομπές στην Πρόνοια και στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής αντίστοιχα.
  14. Υλοποίηση Πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής για την «Παροχή τροφίμων σε άστεγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής» (600 οικογένειες).
  15. Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Υμηττού – Βύρωνα – Καισαριανής και το δίκτυο Αλληλεγγύης προχωρήσαμε σε προγράμματα σίτισης απόρων συμπολιτών μας:
    α. διανομή φρούτων 4 φορές
    β. διανομή προϊόντων από την λαϊκή αγορά 3 φορές
    γ. διανομή προϊόντων από το Χωριό Παραγωγών  
  16. Διανομή παπουτσιών σε 150 παιδιά άπορων οικογενειών (6/2015) και 121 παιδιά (7/2016). 
  17. Συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση "Ανθρώπινοι Άνθρωποι" για την δωρεά μιας κατοικίας σε άπορη οικογένεια του Βύρωνα.
  18. Γεύμα στα Astra στις 12/2014
  19. Δράση αλληλεγγύης Πάσχα 2015.
  20. Δράση αλληλεγγύης Χριστούγεννα 2015.
  21. Διανομή δωρεάν εισιτηρίων θεάτρου σε παιδιά και υπερήλικες (193 άτομα)
  22. Συλλογή 2000 κουτιών γάλακτος + 2000 κουτιών μπισκότων από τα παιδιά των σχολείων του Βύρωνα για τα παιδιά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών.
  23. Δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.
    α. Δεκέμβριος του 2014 για τους πρόσφυγες στο Κομπάνι.
    β. Οκτώβριος του 2015 για τους πρόσφυγες από τη Συρία.
    γ. Δεκέμβριος του 2015 για τα προσφυγόπουλα σε συνεργασία με την UNICEF.
    δ. Συνεργασία με το Δήμο Αθήνας για την στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα. 
  24. Σε συνεργασία με ΕΕΣ προχωρήσαμε σε διανομή προϊόντων σε 282 οικογένειες (Μάιος- Ιούνιος 2016).
  25. Αναλάβαμε την χορήγηση προνοιακών επιδομάτων σε 900, περίπου, δικαιούχους.
    25. Αναλάβαμε την χορήγηση βεβαιώσεων για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη (μέχρι σήμερα, περίπου 150 δικαιούχοι). 
  26. Ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας.
  27. Προσλήφθηκαν Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγος με σύμβαση οχτάμηνης διάρκειας.
  28. Προχωρούμε στην ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Εστιατορίου, Κοινωνικού Φαρμακείου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και προβλέπει την πρόσληψη δεκατριών (13) υπαλλήλων με σύμβαση τριετούς διάρκειας. Η διαδικασία πρόσληψής τους έχει ήδη ξεκινήσει. 
  29. Εξυπηρετούμε εκατοντάδες συμπολίτες μας με στόχο να ενταχτούν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Μέχρι τα μέσα Μαΐου εγκρίθηκε σε 989 οικογένειες/περίπου 2200 άτομα.

Β. Τομέας Υγείας 

  1. Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας 10/2014, 5/2015, 4/2016, 10/2016, 4/2017. 
  2. Υλοποιήθηκε, το 2015, το 2016 & το 2017 ο προσυμπτωματικός έλεγχος μαστού, σε συνεργασία με το νοσοκομείο “Ελπίς”, για όλες τις γυναίκες του Δήμου. 
  3. Πραγματοποιήθηκαν 9 εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου. 
  4. Πραγματοποιήθηκαν τρεις (3) συναντήσεις με εκπροσώπους της πρώτης υγειονομικής περιφέρειας Αττικής με στόχο την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Βύρωνα.
  5. Έγινε προληπτική εξέταση σακχάρου, χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ. 
  6. Πραγματοποιήθηκε, το 2016, προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στους μαθητές (50% των δημοτικών σχολείων της πόλης). Στα υπόλοιπα σχολεία θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2017. Εξετάσθηκαν ήδη 425 παιδιά.
  7. Υλοποιήθηκε ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στους δημότες ηλικίας 65 ετών και άνω από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  8. Έγιναν επισκέψεις σε σπίτια μελών των ΚΑΠΗ από τις Επισκέπτριες Υγείας για θέματα υγείας, όταν κρίθηκε απαραίτητο.
  9. Βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες υγείας (κέντρο υγείας, κέντρο ψυχικής υγείας, νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, ιδιώτες ιατροί κ.λ.π).
  10. Καθημερινή ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική σε θέματα υγείας στα μέλη των ΚΑΠΗ. Καθημερινή παρακολούθηση τήρησης φαρμακευτικής αγωγής σε ορισμένα από αυτά. Επίσης επικοινωνία με οικογενειακό περιβάλλον για τυχόν προβλήματα που εμφανίζονται.
  11. Ολοκληρώθηκε ο ανοσολογικός έλεγχος των εργαζόμενων στην καθαριότητα και στο πράσινο (75 εργαζόμενοι) και προχωρήσαμε στον εμβολιασμό τους. Σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση θα υλοποιήσουμε την παραπάνω δραστηριότητα και στους εργαζόμενους της Δ.Ε.
  12. Τομέας παροχής ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών:
    α. Κύκλος τεσσάρων ομιλιών για την προσχολική ηλικία.
    β. Σχολές γονέων για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Έξη (6) κύκλοι σχολών γονέων.
    γ. Βιωματικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά.
    δ. Συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα με τις διευθύντριες των νηπιαγωγείων του Δήμου Βύρωνα
    ε. Ατομικά ραντεβού με γονείς για συμβουλευτική καθοδήγηση.
    ζ. Ατομικά ραντεβού για αξιολόγηση και θεραπεία παιδιών και οικογένειας.
    η. Συμβουλευτική καθοδήγηση παιδαγωγών.
  13. Συνεργασία με το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου για την υποδοχή επτά (7) φοιτητών για πρακτική άσκηση. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής είναι ο φορέας υποδοχής των φοιτητών.
  14. Εξοπλίστηκαν όλα τα γραφεία του Δήμου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα αυτοκίνητα με φαρμακεία.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

  1. Οφθαλμολογικός έλεγχος ατόμων που πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη.
  2. Έλεγχος για μελάνωμα.
  3. Κινητή μονάδα για έλεγχο μαστού & pap test.

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ(ΑΠΡΙΛΙΟΣ –ΜΑΙΟΣ 2017)
Στο πλαίσιο του προγράμματος, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών υψηλού κινδύνου για μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακή ανωριμότητα, πραγματοποιήθηκε προληπτικός έλεγχος σχολικής ετοιμότητας σε όλα τα παιδιά των νηπιαγωγείων του Δήμου Βύρωνα, λίγο πριν την έναρξη της φοίτησής τους στην Α’ Δημοτικού. Μέσω του ελέγχου δίνεται η δυνατότητα να εντοπισθούν τυχόν δυσκολίες του παιδιού και με την καθοδήγηση ειδικών η οικογένεια να προετοιμαστεί κατάλληλα έτσι ώστε να το βοηθήσει να παρακολουθήσει με επιτυχία τα μαθήματα του δημοτικού. Η διαδικασία ελέγχου σχολικής ετοιμότητας γίνεται για κάθε παιδί ξεχωριστά, στο χώρο του νηπιαγωγείου που φοιτά, σε σχολικό χρόνο. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους γονείς.

Δ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2017)

Στο πλαίσιο του προγράμματος , με στόχο την προετοιμασία των μαθητών για την ομαλή μετάβασή τους από το δημοτικό στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται τρίωρα βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές που φοιτούν στην έκτη δημοτικού. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά την περσινή χρονιά στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου. Τα θετικά αποτελέσματα της παρέμβασης και τα αιτήματα από Διευθυντές άλλων σχολείων αποτελούν τους κύριους λόγους για τη διεύρυνση και την εφαρμογή του προγράμματος σε όλα τα δημοτικά σχολεία του δήμου μας. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Σχολικών Μονάδων και ομάδα φοιτητών από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. 

Ε. Τομέας των ΚΑΠΗ

Με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζουμε, μέσω των ΚΑΠΗ, την 3η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι παππούδες και γιαγιάδες μας, αλλά και γονείς μας, συμπληρώνουν σήμερα με τις συντάξεις τους το εισόδημα των ανέργων παιδιών και εγγονών τους. 

  1. Στα ΚΑΠΗ είναι εγγεγραμμένοι 1000 δημότες.
  2. Πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις ανά εξάμηνο και στα τρία ΚΑΠΗ το 2014, το 2015 και το 2016.
  3. Προσφέρονται φυσικοθεραπείες και στα τρία κέντρα φυσικοθεραπείας σε μέλη των ΚΑΠΗ αλλά και σε άπορους συμπολίτες μας.
  4. Υλοποιήθηκαν όλα τα μηνιαία προγράμματα με δεκάδες εκδηλώσεις (εκδρομές, συνεστιάσεις, ιατρικές συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις).
  5. Η Υπηρεσία Εργοθεραπείας του Τμήματος Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων απευθύνεται στα μέλη των ΚΑΠΗ. Παράλληλα συνεργάζεται στενά και με τις άλλες Υπηρεσίες / Ειδικότητες του Τμήματος, με στόχο την εξυπηρέτηση της λειτουργίας και την προώθηση των σκοπών του Κ.Α.Π.Η., καθώς και του γενικότερου έργου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βύρωνα, ενώ συνεργάζεται & με τον Ο.Π.Α. του Δήμου Βύρωνα για την υποστήριξη του θερινού camp.
  6. Διοργανώσαμε συνεστίαση – κοπή πίτας για τα μέλη των ΚΑΠΗ, δωρεάν, τα έτη 2016 & 2017.
  7. Ο Δήμος συμμετέχει οικονομικά στα έξοδα όλων των ημερήσιων εκδρομών των ΚΑΠΗ 
  8. Υλοποιείται πρόγραμμα θερινών μπάνιων των μελών των ΚΑΠΗ.