ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ»


Διανύουμε ήδη κάποιες εβδομάδες μετά την λήξη της καραντίνας συνέπεια της μεγάλης υγειονομικής κρίσης πραγματικά πρωτόγνωρης για όλους/ες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή τόσο για τον προστασία της υγείας εργαζομένων και πολιτών όσο και για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων. Η γενική αίσθηση είναι ότι καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα (λειτουργία δήμων, καθαριότητα, υγειονομικά μέτρα προστασίας κλπ) από τους Δήμους, που είναι και ο κοντινότερος βαθμός διοίκησης προς τους πολίτες, πολλές φορές ξεπερνώντας και τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της.


Η μάχη αυτή έχει αναδείξει σημαντικές όμως πλευρές πάνω στις οποίες πρέπει να σκύψουν άμεσα η κυβέρνηση αλλά και να διεκδικηθούν από τα δημοτικά συμβούλια και τους αιρετούς.


•    Χρειάζεται άμεσα γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων που θα υπολογίζει τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Τα τρέχοντα έξοδα, αυξήθηκαν κατακόρυφα εξαιτίας των έκτακτων υγειονομικών και κοινωνικών δράσεων. Παράλληλα υπήρξε μεγάλη μείωση εσόδων, αφού σταμάτησαν σειρά προγραμμάτων άρα και οι συνεισφορές των δημοτών, καταστήματα έκλεισαν με ταυτόχρονη αναστολή των τελών και το κυριότερο οι εισπράξεις από τη ΔΕΗ των ανταποδοτικών (βασική πηγή εσόδων των Δήμων) μειώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις ως 50%. Για το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα των Δήμων η κυβέρνηση έχει καταβάλλει, μέχρι στιγμής, 75εκ. ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει ούτε τις τρέχουσες ανάγκες.


•    Η κρίση ανέδειξε για άλλη μια φορά την ανάγκη ανάληψης από τους ΟΤΑ κοινωνικών  δράσεων και πρωτοβουλιών μέσα από την επέκταση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» -που αποτέλεσε αποκούμπι πολλών συμπολιτών μας μέσα στην κρίση- τους παιδικούς σταθμούς, τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής βοήθειας και προστασίας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, τις υγειονομικές δράσεις, την απαλλαγή από τέλη ειδικών ομάδων του πληθυσμού, κινήσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας κ.α. Για αυτές τις δραστηριότητες χρειάζεται άμεσα ενίσχυση των ΟΤΑ σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.


•    Ανησυχούμε πραγματικά για την συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της χώρας. Είχαν σταματήσει, ουσιαστικά πριν την πανδημία, οι πληρωμές για τα έργα, ιδιαίτερα του Φιλόδημου Ι και ΙΙ. Αυτό έχει οδηγήσει σε πλήρη επενδυτική άπνοια, ενώ ιδιαίτερα τώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Μάλιστα εν μέσω υγειονομικής κρίσης αποπειράθηκαν να απεντάξουν έργα  8δις, που αφορούσαν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Αυτοδιοίκησης από τα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η πρόσφατη φιέστα για το δήθεν νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μυρίζει αδιαφάνεια στην υλοποίηση του, που θα ευνοεί «υμετέρους», στερείται αναπτυξιακού οράματος και το μόνο που προσφέρει είναι  τεράστια καθυστέρηση στην χρηματοδότηση βασικών υποδομών για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.


•    Τέλος ανησυχούμε για τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.  Σε συνέχεια των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι το Μάρτιο, που αποσκοπούσαν στην εξουδετέρωση των «συνεπειών»  εφαρμογής της απλής αναλογικής, είχαμε με αφορμή τον κορονοϊό την έγκριση μιας σειράς ρυθμίσεων που ουσιαστικά, σε πολλές περιπτώσεις, καταργούν τα δημοτικά-περιφερειακά συμβούλια,  ευνοούν τις απευθείας αναθέσεις και για θέματα που δεν έχουν σχέση με την πανδημία και μπορούν να οδηγήσουν σε αυθαιρεσία και αδιαφάνεια. Η κρίση ανέδειξε ακριβώς το αντίθετο,την ανάγκη συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενίσχυσης της δημοκρατίας.


Η «Στάση Βύρωνα» θεωρεί ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο εσωτερικών πρέπει να σκύψει ουσιαστικά πάνω από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και να σταματήσει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημότες να στηρίξουν τις προσπάθειες για ενίσχυση οικονομική και ολόπλευρη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η Γραμματεία της

«Στάση Βύρωνα»