Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ

του Πάνου Τριγάζη

Αν δεν υπήρχε η Αυτοδιοίκηση, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα διδάγματα της μάχης εναντίον της πανδημίας του κοροναϊού. 

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, γενικότερα η κεντρική εξουσία, δεν θα πετύχαινε τίποτα αν πρωτίστως η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση δεν έπαιζε τον ρόλο της με πολύ λίγα μέσα. Η Δεξιά της Ελλάδας ποτέ δεν στήριξε πραγματικά την Αυτοδιοίκηση, της οποίας η θεσμική εξέλιξη αποτέλεσε έργο του προοδευτικού χώρου μετά το 1981.  Το δικό μας κόμμα,  παλαιότερα ο ΣΥΝ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται «κόμμα της Αυτοδιοίκησης» και οφείλει να παραμείνει έτσι.   

 

Αν και αποδυναμωμένη η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές της περιόδου 2010-2014 (πχ, ο σήμερα εκθειαζόμενος υφυπουργός Πολιτικής  Προστασίας   κ. Χαρδαλιάς παρέδωσε τον Βύρωνα υπερχρεωμένο και υπό κατάρρευση, το 2014), οι δημοτικές διοικήσεις, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος των δημάρχων, επιτέλεσαν σημαντικότατο έργο, το τελευταίο τρίμηνο, φθάνοντας συχνά στα όρια των δυνατοτήτων τους. Δεν βοηθήθηκαν επαρκώς από την κεντρική εξουσία με πρόσθετους πόρους, μέσω  γενναίας αύξησης των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).   

 

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι αιρετοί, αλλά και το προσωπικό, μόνιμοι και συμβασιούχοι, παρέμειναν στις επάλξεις του καθήκοντος, χωρίς να λογαριάσουν χρόνο και κόπο. Παράδειγμα ο δήμος Βύρωνα, με επικεφαλής τον δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη, ο οποίος έδρασε πολύμορφα, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του και το συμβατικό πεδίο δράσης του. Στήριξε   τοπικές δομές υγείας, έκανε δεκάδες απολυμάνσεις, τήρησε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, διεκδίκησε την μονιμοποίηση του θεσμού «Βοήθεια στο Σπίτι», αναζήτησε λύσεις για την καθαριότητα, με ελλιπέστατο  σημερινό προσωπικό. Ο δήμος μας περίμενε την ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας μέσω της κοινωφελούς εργασίας οκτάμηνης διάρκειας, αλλά η σχετική εξαγγελία της κυβέρνησης παραμένει ως τώρα μετέωρη,  με δική της ευθύνη και του  ΟΑΕΔ.

 

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι παρατάξεις της Δεξιάς στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, αντί να καταγγέλλουν την κυβέρνηση ή τουλάχιστον να παρεμβαίνουν σε αυτήν για την ενεργοποίηση της εξαγγελίας της, καταγγέλλουν τον δήμαρχο Βύρωνα για αδράνεια.  

 

Καταλήγω λέγοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη περί «εκσυγχρονισμού των περιβαλλοντικών διατάξεων» πλήττει κυρίως την Αυτοδιοίκηση, διότι αυτή θα χρεωθεί τις πιθανές περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές που θα προκύψουν. Αναμενόμενο ήταν, η παράταξη των αυθαιρέτων, της απουσίας κτηματολογίου και δασολογίου να  θέλει να περιορίσει ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της προστασίας του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, στο όνομα διευκόλυνσης των «επενδύσεων».

 

Σε ότι αφορά τον Βύρωνα, προτεραιότητά του στον τομέα αυτό είναι η προστασία του Υμηττού, του οποίου οι πληγές είναι πολλές, ήδη από την δεκαετία του 1950. Όποιος περπατήσει στο βουνό αυτό  που ύμνησαν οι Σατωβριάνδος και Μπάιρον, συνομιλεί με την ιστορία. Όσες βόλτες και αν κάνει ο κ. Χατζηδάκης στις παρυφές του Υμηττού, δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτα από την ιστορία αυτή.

 

Ο Πάνος Τριγάζης είναι  μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα