Ας μιλήσουμε για πόρους...
Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η συζήτηση οφείλει να γίνεται για την ουσία των θεμάτων παρότι η εικόνα και το σύντομο μήνυμα είναι πιο εύκολο να «καταναλωθεί».
Είναι προφανές ότι χωρίς χρήματα και στελεχωμένες υπηρεσίες, έργο δεν είναι εύκολο να παραχθεί. Κάθε δημοτική αρχή έχει συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης αυτές είναι οι δικοί της πόροι (τέλη, κάποια μικρή δραστηριότητα) να θυμίσω εδώ ότι τα τέλη δεν είναι για οποιαδήποτε χρήση προορίζονται για το σκοπό που τα πληρώνουμε πχ τα ανταποδοτικά είναι για φωτισμό και καθαριότητα.
Είναι η χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος (ΚΑΠ), διάφορα προγράμματα που αφορούν συγκεκριμένες δράσεις από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους και σε κάποιες περιπτώσεις δανεισμός από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα.
Οφείλουμε να συμφωνήσουμε όλοι/ες ότι οι βασικές αρχές για τα χρήματα που διαχειρίζονται οι Δήμοι οφείλουν να είναι: σεβασμός στο δημόσιο ταμείο, διαφάνεια και τήρηση των εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων, διεκδίκηση από την Κεντρική κυβέρνηση για αύξηση των πόρων, δημόσιος απολογισμός και γιατί όχι και δημόσιος διάλογος για τον σχεδιασμό και την κατεύθυνση των πόρων.
Σε ότι αφορά τους κεντρικούς πόρους τα τελευταία πολλά χρόνια βαίνουν μειούμενοι και δεν έχουν αναπροσαρμοστεί με κριτήρια που δεν αφορούν μόνο το πληθυσμό που εμφανίζεται ως εγγεγραμμένος σε κάθε περιοχή ενώ είναι φανερό ότι οι υποδομές οφείλουν να καλύπτουν πολύ ευρύτερο πληθυσμό κατοίκων και επισκεπτών.
Αναφορικά με τα προγράμματα για τα οποία υποβάλλονται προτάσεις ενώ είχαν σχεδιαστεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» να γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια η μετατροπή του σε «Τρίτσης» εκτός του ονόματος που άλλαξε, διαφοροποίησε και τις διαδικασίες που οδηγούν σε ποιους λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις δηλαδή σε όσους έχουν την μεγαλύτερη άκρη και τελικά είναι πιο κοντά στην κυβέρνηση.
Αυτό έχει ως συνέπεια αφενός ανισοκατανομή των πόρων (έξω από τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών) αφετέρου πολλοί Δήμαρχοι που είναι «κοντά» στην κυβέρνηση να γίνονται μέσα σε μια νύχτα επιτυχημένοι. Σε ότι αφορά τα δάνεια να πούμε βασικά πράγματα όταν δανείζεσαι πρέπει να αποπληρώσεις και το δάνειο και φυσικά όταν αυξάνονται τα δάνεια μειώνονται οι μελλοντικές δυνατότητες για έργα και νέες δράσεις. Ορισμένοι λοιπόν που χρέωσαν τον Δήμο Βύρωνα για πολλά χρόνια τον οδηγούν σε οικονομική ασφυξία για πάρα πολλά χρόνια.
Θα δώσω μόνο ένα νούμερο 1.100.000 € τον χρόνο για τοκοχρεολύσια που προέρχονται από την Δημαρχεία Ν. Χαρδαλιά θα σήμαιναν έναν Δήμο ασφαλτοστρωμένο, με αναπλάσεις, με νέα πεζοδρόμια κλπ. Ας ξαναψάξουμε λοιπόν τα κριτήρια μας, ας σκεφτούμε ποιοι είναι οι επιτυχημένοι Δήμαρχοι και με ποια μέσα τα καταφέρνουν.
Πόπη Σταυροπούλου