ΜΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΉ
Υποτίθεται ότι οι δημοτικές παρατάξεις διατηρούν κάποια αυτονομία έναντι των κομμάτων που τις υποστηρίζουν και, πολύ περισσότερο, έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης, προτάσσοντας στις τοποθετήσεις τους τα τοπικά προβλήματα και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Και σε ότι αφορά την «Λαϊκή Συσπείρωση», δηλώνει επίσημα ότι ταυτίζεται με το ΚΚΕ.
Όμως, οι δύο παρατάξεις στον Βύρωνα (Γώγου και Μπαντή) που πρόσκεινται στη ΝΔ δηλώνουν ανεξάρτητες, χωρίς, ωστόσο, να διαφοροποιούνται σε κανένα ζήτημα από τις κυβερνητικές πολιτικές.
Αυτό φάνηκε καθαρά πρόσφατα (5 Μαρτίου 2021), όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε η πρόταση νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, διά της οποίας καταργείται η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Η «Στάση Βύρωνα» τοποθετήθηκε κυρίως διά του δημάρχου Άκη Κατωπόδη, καταθέτοντας και σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο τελικά δέχτηκε να ενσωματωθεί μεγάλο μέρος του ψηφίσματος της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών (Βάσια Σάρολα).
Το ψήφισμά μας περιείχε μία προς μία τις αντιρρήσεις μας, αλλά δεν ήταν καταγγελτικό και στο ίδιο πνεύμα το είχαμε τιτλοφορήσει «Απόφαση-Πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα προς της ΚΕΔΕ», διότι στην ΚΕΔΕ εστάλη το σχέδιο νόμου πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Η δική μας θέση δεν παραγνωρίζει ότι με την απλή αναλογική, όπως και με κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση, προκύπτουν προβλήματα στον βαθμό που στις τοπικές κοινωνίες δεν έχει καλλιεργηθεί, εδώ και δεκαετίες, μία κουλτούρα συναινέσεων και συνεργασιών. Όμως, η πρόταση της κυβέρνησης συνιστά γενική πρόταση δυσπιστίας στις τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται κυριολεκτικά για αντιμεταρρύθμιση.
Πρώτα-πρώτα, περιορίζει τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Στην περίπτωση του Βύρωνα, αυτό σημαίνει 30 μέλη αντί 40, ενώ προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο μιας παράταξης στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι δίνει στην παράταξη του δημάρχου τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων (60%), με τα δεδομένα των εκλογών του 2019, τουλάχιστον δύο παρατάξεις θα πάψουν να εκπροσωπούνται.
Κατά συνέπεια, στηρίζοντας την κυβερνητική πρόταση, οι παρατάξεις Γώγου και Μπαντή στην ουσία λένε ότι θέλουν το ακρωτηριασμό της λαϊκής βούλησης σε τοπικό επίπεδο και δημαρχοκεντρικό σύστημα στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματική Αυτοδιοίκηση, καθώς και από την ιδέα της αποκέντρωσης, που υφίσταται σε πολλές χώρες της Ευρώπης
14 Μαρτίου 2021
Πάνος Τριγάζης
Δημοτικός Σύμβουλος