Δήμος Βύρωνα: Η ώρα της μεγάλης ανατροπής
Να αλλάξει η ρότα και η περπατησιά. Όλοι βιώνουμε το τέλμα στο οποίο ζούμε. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο όλα αυτά τα χρόνια και στις ζωές μας και στην πόλη μας.
Δίπλα μας και ανάμεσα μας κυκλοφορούν – υπάρχουν οι πολίτες «φαντάσματα». Ζωντανεύουν οι Άθλιοι του Ουγκώ μετά από δύο αιώνες.
Ο Γιάννης Αγιάννης του κάθε Βύρωνα, λευκός ή μαύρος, έλληνας ή μετανάστης δεν «κλέβει» ψωμί από το φούρνο, ανοίγει τον κάδο σκουπιδιών και ψάχνει…
Για γιατρό-φάρμακα, σχολείο στην άλλη ζωή. Οι ανθρώπινες σκιές τις νύκτες που στοιχειώνουν τις ζωές μας δεν είναι μόνοι τους. Μπορούν να αλλάξουν τη ζωή όρθιοι και με αξιοπρέπεια. Δεν φτάνει μόνο ένα πιάτο φαί από την εκκλησία – κάτι είναι κι αυτό. Πρέπει να οργανωθούν και να αναπτυχθούν και με δική τους συμμετοχή οι ομάδες αλληλεγγύης που θα αντιμετωπίζουν τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης και θα διεκδικούν αλλαγές σε όλα τα μέτωπα της ζωής.
Στο Βύρωνα ευτυχώς έγινε το ξεκίνημα, οι πολίτες οργανώθηκαν και άρχισαν να καλύπτουν τις μεγάλες τρύπες της πολιτικής του Δήμου. Το Δίκτυο Αλληλεγγύης, το κοινωνικό ιατρείο, η Λαμπηδόνα, οι πολίτες χωρίς μεσάζοντες κ.α. δείχνουν το δρόμο.
Οι εργαζόμενοι ακόμα πολίτες του Βύρωνα και όχι μόνο, μαζί με τους άνεργους που συντηρούν σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε πολυκατοικία, έχουν δει τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της ζωής τους να πέφτει κατακόρυφα σε όλους τους τομείς.
Οι μισθοί, οι συντάξεις, η ασφάλιση, τα δάνεια, οι φόροι, η ανεργία μαζί με τη συρρίκνωση όλων των κοινωνικών δομών (υγείας-περίθαλψης-παιδείας-πρόνοιας) δημιουργούν εφιαλτικές συνθήκες ζωής με άγχος, ανασφάλεια και μαζική κατάθλιψη.
Σε τέτοιες συνθήκες, κλεισμένοι μέσα στα διαμερίσματα (οι μονοκατοικίες, οι κήποι, οι αυλές και οι αλάνες μια γλυκιά ανάμνηση πια) με την τηλεόραση καθημερινά το βασικό παράθυρο της ζωής, ψάχνουμε διέξοδο εκτονώνοντας την αγανάκτηση μας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, από την ίδια της τη φύση, ως ο πιο άμεσος οργανωμένος κοινωνικός θεσμός δίπλα στη ζωή του κάθε πολίτη σε κάθε συνοικία, σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής-κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης έχει ένα άμεσο βασικό καθήκον.
Να στηρίξει την τοπική κοινωνία, να συσπειρώσει τους πολίτες, να οργανώσει αντιστάσεις και διεκδικήσεις, να λύσει προβλήματα καθημερινότητας.
Στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος ο Δήμος έχει τον πρώτο λόγο.
Τα τελευταία αυτά χρόνια, σε αυτούς τους βασικούς τομείς ο Δήμος Βύρωνα ήταν ουσιαστικά απών. Δεν είναι μόνο ότι πολέμησε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των κατοίκων από «τα κάτω» στο ζήτημα της αλληλεγγύης, είναι ότι αποσπάστηκε από τα προβλήματα της ζωής των κατοίκων κάνοντας μια επιφανειακή επικοινωνιακή διαχείριση. Δεν μπήκε μπροστά να οργανώσει παρεμβάσεις και διεκδικήσεις σε υγεία-παιδεία-πρόνοια. Ο απερχόμενος δήμαρχος φάνηκε πολύ «λίγος» στα πιο κρίσιμα χρόνια, αφήνοντας ένα καταχρεωμένο Δήμο με ανοικτά ζητήματα και οικονομικής διαχείρισης.
Ο απερχόμενος δήμαρχος και η παράταξή του «Εποχή Δημιουργίας» μεταλλάχθηκε σε εποχή απορρύθμισης και αποδόμησης του Δήμου. Ο κύκλος του έκλεισε γι’ αυτό και δεν θέλει να εκτεθεί στη δοκιμασία της κρίσης των πολιτών.
Το ζήτημα είναι να περάσουν στα αζήτητα της ιστορίας και οι πολιτικές της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Διάφοροι υποψήφιοι συνδυασμοί που ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα, για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, είναι αποτυχημένοι «κλώνοι» της απερχόμενης δημοτικής αρχής, που θα προσπαθήσουν να περισωθούν και να «ξεπλυθούν» στην κολυμβήθρα των εκλογών.
Η εποχή όμως Αλλάζει.
Επειδή οι πολιτικές της τρόικας και των μνημονίων δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την καταστροφή, ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να τους αφήσει.
Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία και οι εργαζόμενοι θα την αρπάξουν από τα μαλλιά.
Μπορεί η ψήφος από μόνη της να μη φτάνει, είναι όμως η αναγκαία αρχή για να δημιουργηθεί το μεγάλο ρεύμα αλλαγής και ανατροπής των μνημονίων και των πολιτικών τους και στην αυτοδιοίκηση και γενικότερα.
Την υπόθεση της αλλαγής στο Βύρωνα την παίρνουν στα χέρια τους οι ομάδες, οι παρατάξεις και οι συλλογικότητες των πολιτών που όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως έξω στο δρόμο, οργάνωσαν τις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις του λαού του Βύρωνα σε όλα τα μέτωπα.
Στα πλαίσια αυτά, ξεχωριστή θέση, ειδικό βάρος και πραγματικές δυνατότητες έχει η δημοτική παράταξη «Στάση Βύρωνα» με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον αγωνιστή εκπαιδευτικό Άκη Κατωπόδη.
Οι αρχές, το πρόγραμμα, οι στόχοι, οι άνθρωποι, η ιστορία τους, οι αγώνες τους είναι η εγγύηση.
Το ψηφοδέλτιο αυτό μπορεί να συσπειρώσει και να εμπνεύσει τις ζωντανές δυνάμεις του Βύρωνα, να βοηθήσει τη σύγκλιση των κινημάτων και των συλλογικοτήτων της πόλης στην κατεύθυνση της πραγματικής αλλαγής στο Δήμο.
Είναι αυτές οι δυνάμεις που σαν δημοτική αρχή θα φέρουν στο προσκήνιο τον άνθρωπο και το πρόβλημα και θα οργανώσουν με τη συμμετοχή του τον αγώνα για τη λύση του.
Είναι αυτές οι δυνάμεις που μπορούν να αποκαταστήσουν την ιστορική συνέχεια και παράδοση του Βύρωνα, πιάνοντας το νήμα από την αρχή.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.
Η πόλη πρέπει να ζήσει και θα ζήσει.
Βασίλης Τζαφάς
Μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ