Η πόλη του Μπάιρον ως τουριστικός προορισμός
του Πάνου Τριγάζη*
«Η Ιωνία τίναξε την ανθισμένη ποδιά της και τα λουλούδια πέσανε κάτω από τον Υμηττό». Η φράση ανήκει στον Μενέλαο Λουντέμη, που για μεγάλο διάστημα έζησε στον Βύρωνα, όπου την καρδιά του φαίνεται ότι κλέψανε μικρασιάτισσες προσφυγοπούλες.
Στη διαδρομή του σχεδόν ενός αιώνα (1923-2019), ο πρώην προσφυγικός Συνοικισμός Παγκρατίου που μετονομάστηκε το 1924 σε Συνοικισμό Βύρωνος για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου των φιλελλήνων, οι άνθρωποι της πόλης του Μπάιρον βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή δημοκρατικών και αντιφασιστικών αγώνων, ενώ και στον τομέα του πολιτισμού και της αυτοδιοίκησης η πόλη μας έχει πρωτοπορήσει, είτε με δήμαρχο τον Αχιλλέα Γεωργούτσο είτε τον Δημήτρη Νικολαΐδη, χωρίς να υποτιμώ την συμβολή και άλλων δημάρχων, ιδιαιτέρως του σημερινού Άκη Κατωπόδη.
Μέγα πλεονέκτημα της πόλης του Μπάιρον αποτελεί η θέση της στις παρυφές του χιλιοτραγουδισμένου Υμηττού, θα έλεγα και πολύπαθου από πυρκαγιές και καταπατήσεις.
Την ίδια ώρα, ο Βύρωνας είναι αυτό που λέμε κέντρο-απόκεντρο, αφού συνορεύει με το Παγκράτι και απέχει το πολύ δεκαπέντε λεπτά από το Σύνταγμα με τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά για μερικούς και ποδαράτο, ενώ την επόμενη τετραετία, με επανεκλογή του Γρηγόρη Κατωπόδη στη θέση του δημάρχου, αναμένουμε να φτάσει στον Βύρωνα και το μετρό.
Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Στάση Βύρωνα», της οποίας ηγείται εδώ και χρόνια ο σημερινός δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης, έχω εισηγηθεί την ιδέα ανάδειξης της πόλης μας σε τουριστικό προορισμό για τους ακόλουθους λόγους:
- Ο πρώτος είναι ότι ο Βύρωνας είναι ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που φέρει το όνομα ενός ποιητή παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ σε αυτόν ανήκει και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρα και Ραϊμόνδος Ντάνκαν, επίσης διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τον Άγγελο Σικελιανό για τις περίφημες Δελφικές Εορτές.
- Δεύτερος σπουδαίος λόγος για να επισκεφθεί κάποιος τον Βύρωνα, είναι το γεγονός ότι στον χώρο ευθύνης του βρίσκονται δύο σπουδαία μοναστήρια, του Αη Γιάννη Καρέα και του Αη Γιώργη Κουταλά, το οποίο οδηγεί ευθέως και στην ξακουστή Μονή Καισαριανής. Σημαντική για την πόλη μας και η Μονή της Ανάληψης, που προϋπήρξε της δημιουργίας του προσφυγικού Συνοικισμού Βύρωνος.
- Τρίτος λόγος επίσκεψης στον Βύρωνα, η ιστορική πλατεία Αγίου Λαζάρου, όπου και η προτομή του Λόρδου Βύρωνα.
Για όλους αυτούς τους λόγους η δημοτική αρχή μπορεί να διεκδικήσει την συμπερίληψη της πόλης μας στους τουριστικούς προορισμούς, με τη βοήθεια και του υπουργείου Τουρισμού.
Προσθέτω ότι η μοναστηριακή διάσταση του μελλοντικού τουριστικού προγράμματος του δήμου Βύρωνα μπορεί να βρει υποστήριξη τόσο από την Εκκλησία της Ελλάδας όσο και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το οποίο η διοίκηση Κατωπόδη έχει ήδη αναπτύξει σχέσεις.
Οι τουριστικές ή και εκπαιδευτικές επισκέψεις στην πόλη του Μπάιρον μπορεί να υπηρετηθούν και από την ίδρυση Κέντρου Μελέτης Βυρωνισμού και Φιλελληνισμού, που έχει προτείνει ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, καθώς και με ένα νέο πρόγραμμα αδελφοποιήσεων με πόλεις γειτονικών χωρών ή και χωρών στις οποίες έδρασε και δημιούργησε ο Λόρδος Βύρων, όπως η Ιταλία.
Τον ίδιο στόχο θα μπορούσε να υπηρετήσει και η αδελφοποίηση σχολείων του Βύρωνα με σχολεία εντός και εκτός της χώρας μας.