ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΝΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 του Πάνου Τριγάζη

Ο δρόμος μου το σαββατοκύριακο με έφερε στην πλατεία Πόντου του Καρέα, συνοικισμού του Βύρωνα, όπου είχα την χαρά να συνομιλήσω με δύο κοινωνικά δραστήριες γυναίκες ποντιακής καταγωγής, την ταμία του τοπικού συλλόγου Ποντίων Στέλλα Θεοδωρίδου και την πρώην πρόεδρο Παρθενόπη Σαλαπασίδου, με πλούσια δραστηριότητα και στον τομέα του πολιτισμού, καθώς και της  προστασίας του Υμηττού.

Δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την συζήτηση για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, από την ρωσική ηγεσία στην Ουκρανία, ιδιαίτερα για την βομβαρδιζόμενη Μαριούπολη, την πόλη της Παναγιάς, λιμάνι της Αζοφικής.

Μετά από διαδοχικούς πολέμους στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, ο ποντιακός ελληνισμός έχει ξεριζωθεί από πολλές περιοχές και η Μαριούπολη παραμένει σήμερα η μεγαλύτερη εστία Ποντίων ελλήνων που μετεγκαταστάθηκαν εκεί  από το Ουζμπεκιστάν το 1968-69, ίσως και μεταγενέστερα. Η Στέλλα Θεοδωρίδου βρέθηκε εκεί το 1988, λόγω γάμου με τον Γιώργο Θεοδωρίδη, γεννημένη η ίδια στην Σπάρτη, χωριό της Σταυρούπολης της Νότιας Ρωσίας. Θυμίζω ότι στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο  Σταυρούπολης, αποφοίτησε και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ η σύζυγός του Ραΐσα, με την οποία γνωρίστηκε στο ίδιο πανεπιστήμιο καταγόταν από την Μαριούπολη, λέγοντας συχνά ότι η γιαγιά της ήταν ελληνίδα.

Οι δύο συνομιλήτριές μου δεν μπορούν να χωνέψουν γιατί γίνεται αυτός ο πόλεμος που διχάζει και τους Πόντιους του Καρέα, πονάνε όμως όλοι διότι έχουν συγγενείς τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. Η κόρη της Στέλλας, Ευγενία, έχει αποφοιτήσει από το Πάντειο Πανεπιστήμιο  και είναι πολιτική επιστήμων, έχοντας συγγράψει την εργασία της για τους έλληνες ευεργέτες από την Οδησσό, τους Μαρασλή,  Βαρβάκη και Ροδοκανάκι.

Η Πόπη Σαλαπασίδου διατηρεί ζωντανές τις αφηγήσεις των γονιών της για τους διωγμούς και εκτοπίσεις  που υπέστησαν οι έλληνες του Πόντου, στα χρόνια του σταλινισμού, εξηγώντας και το διαχρονικό «κούμπωμα» των Ποντίων έναντι της Αριστεράς. Προσωπικά, ωστόσο, επισημαίνω ότι οι έλληνες του Πόντου μας χάρισαν και ένα σπουδαίο αριστερό ηγέτη, τον πρόεδρο της ΕΔΑ, Γιάννη Πασαλίδη.

Συμφωνούν και οι δυο συνομιλήτριές μου ότι η Ελλάδα οφείλει να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, αλλά να αποφύγει την οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή.

Οι συζητήσεις για τον πόλεμο και τους αίτιους φουντώνουν και στην καφετέρια Jennys του Καρέα,  όπου o Aλέξης Σωτηρόπουλος, συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος ,επισημαίνει την μεγάλη ζημιά που υφίσταται η ΕΕ και οι κοινωνίες της. 

 

 

Ο Πάνος Τριγάζης είναι δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα