Τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν παραταξιακό ή κομματικό χρώμα
«Τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν παραταξιακό ή κομματικό χρώμα», δηλώνει στη συνέντευξή του προς της "ΖΩ2" ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, καλώντας σε συνεργασία τις τοπικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις. Ο δήμαρχος αναφέρεται στο δρόμο που διανύθηκε από τη διοίκησή του στα τρία τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που παρέλαβε έναν υπερχρεωμένο και κακοδιοικούμενο Δήμο, μέχρι σήμερα. Μιλάει για τους «σταθμούς» αυτής της πορείας και δείχνει τους επόμενους στόχους στην τοπική ανάπτυξη, την καθαριότητα, τον πολιτισμό και τις κοινωνικές παροχές προς τους μη έχοντες.
-Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κ. δήμαρχε, από την ώρα που παραλάβατε το Δήμο. Τι παραλάβατε;
Ο Δήμος που παραλάβαμε δεν λειτουργούσε με όρους σύγχρονου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα μνημόνια και η κακοδιοίκηση της εποχής Χαρδαλιά συντέλεσε στα παραπάνω. Στα οικονομικά είναι γνωστό σ’ όλους ότι ο Δήμος είχε οικονομικές οφειλές και υποχρεώσεις σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους και σε τράπεζες. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες του δήμου υπολειτουργούσαν λόγω της κακοδιοίκησης που ανέφερα. Στην καθαριότητα τα προβλήματα ήταν τεράστια. Ο στόλος ασυντήρητος, οι εργαζόμενοι απαξιωμένοι και οι οφειλές στους προμηθευτές πάρα πολλές. Η Δημοτική Συγκοινωνία υπολειτουργούσε με μία μόνο γραμμή και 1-2 οχήματα στη διάθεση των δημοτών από τα 12 συνολικά που διαθέτει ο Δήμος. Η Κοινωνική Υπηρεσία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υπηρεσίες που όφειλε να προσφέρει στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ειδικά σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης. Όσον αφορά τα τεχνικά έργα, βρήκαμε 3 μόνο μικρά έργα σε εξέλιξη, αλλά καμία μελέτη ή σχέδιο για την πόλη μας.
-Στο «ταμείο» του Δήμου ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Στα οικονομικά καταφέραμε να αποπληρώσουμε χρέη και υποχρεώσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργήσαμε και ένα όχι ευκαταφρόνητο ταμείο απαραίτητο για τη λειτουργία του δήμου. Αυτό οφείλεται στην αξιοποίηση των ληξιπρόθεσμων, ένα μέτρο της κυβέρνησης, στην οικονομία κλίμακας που εφαρμόσαμε και στην απαίτηση πληρωμών από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Δήμο. Το Τμήμα Προμηθειών που δημιουργήσαμε, μας εξασφαλίζει αδιάβλητους διαγωνισμούς και φερεγγυότητα απέναντι στους προμηθευτές με αποτέλεσμα να ωφελείται οικονομικά ο Δήμος. Σήμερα, τα εντάλματα προς τους προμηθευτές δεν καθυστερούν πάνω από 2 μήνες. Χαρακτηριστικό της προσπάθειάς μας είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2018 δεν έχει χρέη, εκτός των δανείων που είναι όμως διακανονισμένα. Αυτό το στοιχείο μάς επιτρέπει να χρησιμοποιούμε χρήματα του Δήμου μετά από πολλά χρόνια, ύψους 1 εκατ. ευρώ για έργα, για προσλήψεις 22 μονίμων εργαζομένων καθώς και για τον εξοπλισμό της διεύθυνσης καθαριότητας. Μας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε κονδύλια για τις κοινωνικές δομές, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.α..
Αποτελεί χρέος και καθήκον μας να προστατεύσουμε το δημόσιο χρήμα και να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών.
-Σε ότι αφορά τη διοικητική δομή, υπήρξαν παρεμβάσεις; Και ποιες;
Με τον νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας που δημιουργήσαμε, βελτιώσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου. Τοποθετήσαμε αξιοκρατικά προϊσταμένους και διευθυντές με βάση τον νόμο, ενώ ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέα και ικανά αυτοδιοικητικά στελέχη. Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινωνική Υπηρεσία διαρθρώθηκε από την αρχή. Δημιουργήσαμε Τμήμα Προμηθειών και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, ενώ λειτουργούμε με άριστο τρόπο το Δημοτικό Κολυμβητήριο. Ενσωματώσαμε τα νομικά πρόσωπα των Παιδικών Σταθμών και του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον Δήμο.
Έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους του δήμου και προσπαθούμε ώστε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους γιατί η εργασία τους έχει κοινωνικό πρόσημο.
-Ένα μεγάλο κεφάλαιο για κάθε διοίκηση, που κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες, είναι η καθαριότητα…
Αναδιαρθρώσαμε τη Διεύθυνση Καθαριότητας ώστε να γίνει λειτουργική και να εξυπηρετεί τον πολίτη. Συντηρούμε τον στόλο της καθαριότητας, η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται κανονικά σε εξαήμερη βάση την εβδομάδα, ενώ έχουμε τριπλασιάσει τις καθημερινές αποστάσεις οδοκαθαρισμού στην πόλη. Μαζεύουμε τα ογκώδη αντικείμενα, μειώνοντας την ταχύτητα της ανταπόκρισης της υπηρεσίας στα αιτήματα το πολύ σε δύο εργάσιμες ημέρες, από περίπου 35 που ήταν πριν και εκτρέπουμε τα πράσινα και άλλα ρεύματα έχοντας ορατά αποτελέσματα. Έχουμε επίσης μειώσει τις ποσότητες που θάβουμε στον ΧΥΤΑ. Το πρώτο τετράμηνο του έτους το ποσοστό μείωσης έφτασε για τον Δήμο Βύρωνα στο 6,2%, όταν ο μέσος όρος στην Αττική είναι 4,4%. Έχουμε επιτύχει εκτροπή του 99% των αποβλήτων κήπων και πάρκων (κλαδέματα κ.λπ.). Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων. Η βελτίωση των οικονομικών του Δήμου, μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας.
Έχουμε ήδη υλοποιήσει συντηρήσεις αναβαθμίσεις και φυτεύσεις στα πάρκα της πόλης. Το 2018 τριπλασιάζουμε τα σχετικά κονδύλια. Τοποθετήσαμε 150 νέους κάδους ανακύκλωσης στηρίζοντας αυτόν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα και 50 κάδους για τα οργανικά απόβλητα, καθώς και κώδωνες για την αποκομιδή γυαλιού, αλλά και κάδους για τα τετράποδα. Είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε κάδους βύθισης στην Πλατεία Αγ. Λαζάρου αποσυμφορώντας την πιο κεντρική πλατεία του Δήμου από τον όγκο των κάδων που βρίσκονται εκεί. Προβαίνουμε στην πρόσληψη 22 μόνιμων υπαλλήλων για τη Διεύθυνση Καθαριότητας ώστε να καλύψουμε το κενό έλλειψης προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων. Οι πρώτες προσλήψεις μετά από 14 χρόνια. Πλένουμε 50 κάδους σε καθημερινή βάση, εργασία που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου. Αποσύραμε στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) έως τώρα 250 εγκαταλελειμμένα οχήματα από τους δρόμους του Βύρωνα απελευθερώνοντας πολλούς χώρους στάθμευσης για τους κατοίκους και απομακρύνοντας εστίες μόλυνσης, μια διαδικασία η οποία συνεχίζεται. Διοργανώνουμε Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης στα σχολεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των αυριανών πολιτών της πόλης μας. Στον τομέα του πρασίνου, αναπτύσσουμε το αστικό και περιαστικό πράσινο με διάφορες παρεμβάσεις μας. Καλλωπίζουμε τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ συνεργαζόμαστε με τον ΣΠΑΥ για την προστασία του βουνού μας, του Υμηττού.
-Ποια είναι η κατάσταση στη δημοτική συγκοινωνία;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως η κατάσταση που βρήκαμε στη Δημοτική Συγκοινωνία ήταν επιεικώς τραγική. Προσπαθήσαμε αρχικά να αποδεσμεύσουμε τα οχήματα που βρισκόντουσαν «όμηροι» σε συνεργείο λόγω χρεών. Αποπληρώσαμε τις οφειλές αγοράς ενός οχήματος ύψους πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ. Σήμερα, από τα δώδεκα λεωφορεία που διαθέτει ο Δήμος κινούνται τα τέσσερα, ενώ άλλα δύο θα είναι έτοιμα μέχρι τέλος του χρόνου. Βρίσκομαι μάλιστα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι από 1η Ιανουαρίου θα λειτουργήσει και η 2η γραμμή. Επίσης, πολύ σημαντικό, σχεδιάζουμε τη σύνδεση της Δημοτικής Συγκοινωνίας με την Πανεπιστημιούπολη ώστε να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές μας.
-Στον τομέα του προγραμματισμού τώρα…Τι σχεδιάζετε; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Μέχρι σήμερα ολοκληρώσαμε τα έργα που ήταν σε εξέλιξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ανακατασκευάσαμε αίθουσα του Δημοτικού Σταδίου, το γήπεδο ποδοσφαίρου «Δημήτρης Νικολαΐδης», ασφαλτοστρώσαμε 70 χλμ. δρόμους, ενώ ανακατασκευάσαμε σχολικές αυλές στο 1ο, 3ο, 5ο & 11ο, 10ο Δημοτικά Σχολεία. Δημιουργήσαμε χώρο Νηπιαγωγείου και νέο Βρεφικό Σταθμό. Τοποθετήσαμε συναγερμούς σε όλα τα σχολεία, ενώ βάψαμε 90 σχολικές αίθουσες αυτό το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας χρήματα του δήμου, συντηρούμε τις δομές της πόλης. Πεζοδρόμια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δρόμους, φρεάτια, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους. Θεωρώ σημαντικό να σας αναφέρω όμως και τα έργα που προγραμματίζουμε. Καταρχάς, χρησιμοποιώντας ιδίους πόρους ύψους 1 εκατ. ευρώ παρεμβαίνουμε στα σχολεία του δήμου μας. Φτιάχνουμε τις τουαλέτες σε τρία σχολεία, συνδέουμε φυσικό αέριο σε όλα τα σχολικά κτίρια, καθώς και τη φύλαξή τους.
Προγραμματίζουμε την ανακατασκευή των γηπέδων μίνι ποδοσφαίρου στην Εργάνη. Σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά του Βύρωνα που θα αλλάξουν την εικόνα του κεντρικού πυρήνα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης μας. Με ιδίους πόρους τέλος, προβαίνουμε σε συντηρήσεις των δομών της πόλης.
Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας προγραμματίζουμε την ανακατασκευή 12 Παιδικών Χαρών του Δήμου, νέο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, την ανακατασκευή πεζοδρομίων, την ανάπλαση των προσφυγικών του Καρέα και του Παλαιού Δημαρχείου το οποίο μάλιστα θα αξιοποιηθεί ως μουσείο της πόλης, δημοτική βιβλιοθήκη, αλλά και για την τέλεση γάμων. Με πόρους της περιφέρειας επίσης προγραμματίζουμε παρεμβάσεις στο κτίριο του ταπητουργείου, στην Πλατεία Ηρώων και στο Κέντρο Μελέτης & Χορού «Ι. & Ρ. Ντάνκαν». Σημαντική παρέμβαση προγραμματίζουμε – με πόρους της περιφέρειας – για την Πλατεία Αγίου Λαζάρου που θα αλλάξουν τελείως τη φυσιογνωμία του πιο κεντρικού σημείου της πόλης. Με πόρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προγραμματίζουμε την ανακατασκευή του 2ου Αθλητικού Κέντρου και του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Μυρακτής.
Διεκδικήσαμε και είμαστε κοντά στη χρηματοδότηση ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) για τα Σχολεία και του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Παιδικούς Σταθμούς. Επίσης, τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση του σχολικού συγκροτήματος που βρίσκεται στην οδό Ταταούλων.
Προχωράμε επίσης στη διευθέτηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας επί της οδού Βουτζά, στην περιοχή Νεράϊδα, τη σχολάζουσα κληρονομιά, στην Εργάνη και στην Πεντέλη.
-Ξεκινήσατε πρόσφατα τη διανομή παρασκευασμένων γευμάτων για απόρους πολίτες. Με αφορμή αυτό, μιλήστε μας για το πρόγραμμα κοινωνικών παροχών του Δήμου…
Αρχίσαμε να λειτουργούμε τις κοινωνικές δομές που βοηθούν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Δημιουργήσαμε μητρώο οικογενειών και ατόμων σε ένδεια. Υλοποιούμε το πρόγραμμα “Στέγαση & Επανένταξη”. Εξασφαλίσαμε άδεια πρόσβασης στο ΕΚΕΜΣ για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, καθώς και συνεργασία με τον Ξενώνα αστέγων Καρέα. Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα της Περιφέρειας «Επισιτιστικής βασικής υλικής συνδρομής» ΤΕΒΑ για 751 οικογένειες. Λειτουργήσαμε Επιτροπή για τη χορήγηση κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος των ευπαθών καταναλωτών (συλλογή αιτήσεων – ενημέρωση δικαιούχων – συνεργασία με τη ΔΕΗ Παγκρατίου). Επαναλειτουργήσαμε το πρόγραμμα «Στηρίζω». Λειτουργούμε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» στο οποίο οι ωφελούμενοι δέχονται επισκέψεις μια έως δύο φορές την εβδομάδα κατ’ οίκον, για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας. Συνεργαζόμαστε με τη Μητρόπολη Υμηττού – Βύρωνα – Καισαριανής και το δίκτυο Αλληλεγγύης για προγράμματα σίτισης απόρων συμπολιτών μας σε ενορίες του Δήμου μας. Διανείμαμε φρούτα, προϊόντα από τη λαϊκή αγορά και την κοινωνική δράση του δήμου «Χωριό Παραγωγών», καθώς και υποδήματα σε παιδιά άπορων οικογενειών, (150 παιδιά στις 6/2015 & 121 παιδιά στις 7/2016). Συνεργαστήκαμε με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Ανθρώπινοι Άνθρωποι για τη δωρεά μιας κατοικίας σε άπορη οικογένεια του Βύρωνα. Συλλέξαμε 2000 κουτιά γάλακτος & 2000 κουτιά μπισκότα από τα παιδιά των σχολείων του Βύρωνα για παιδιά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών. Διεξήγαμε δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό διανείμαμε προϊόντα σε 282 οικογένειες (Μάιο Ιούνιο 2016). Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας στις 10/2014, 5/2015, 4/2016 και 10/2016. Υλοποιήσαμε το 2015 & το 2016 προσυμπτωματικό έλεγχο μαστού, σε συνεργασία με το νοσοκομείο “Ελπίς” για όλες τις γυναίκες του Δήμου. Στα θέματα της υγείας πραγματοποιήσαμε προληπτικές εξετάσεις σε ηλικιωμένους και σε παιδιά. Πραγματοποιούμε επίσης Σχολές γονέων, Βιωματικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά. Πραγματοποιούμε φυσικοθεραπείες και στα τρία κέντρα φυσικοθεραπείας σε μέλη των ΚΑΠΗ αλλά και σε άπορους συμπολίτες μας. Επίσης ο Δήμος ενισχύει οικονομικά και συμμετέχει στα έξοδα όλων των ημερήσιων εκδρομών και στα καλοκαιρινά μπάνια των ΚΑΠΗ για το 2016 και το 2017.
Για το επόμενο τρίμηνο προγραμματίζουμε οφθαλμολογικό έλεγχο ατόμων που πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη, έλεγχο για μελάνωμα, δεκαπενθήμερο υγείας, ενώ με κινητή μονάδα θα πραγματοποιήσουμε έλεγχο μαστού και pap test.
-Στον τομέα του πολιτισμού, είστε ικανοποιημένος από το «αποτύπωμα» που αφήνει ο Δήμος;
Ο Βύρωνας είναι ένας δήμος του πολιτισμού. Έχουμε αγαστή συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού το οποίο και διοργανώνει το Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» στα Θέατρα Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού». Διοργανώνουμε κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία το «Παιδικό – Νεανικό Φεστιβάλ», ενώ από πέρυσι ξεκινήσαμε ένα φεστιβάλ που ευελπιστούμε ότι θα καθιερωθεί και θα γίνει θεσμός, το Φεστιβάλ Καρέα το οποίο αναδεικνύει τον πολιτισμό της περιοχής με τις πολυπολιτισμικές αναφορές, τόσο σημαντικές τη σημερινή εποχή. Θεσπίσαμε πλέον το «Φεστιβάλ Μπύρας», μια γιορτή γευσιγνωσίας και πολιτισμού καθώς φιλοξενούνται στις τέσσερις ημέρες που διαρκεί το φεστιβάλ πάρα πολλά μουσικά σχήματα, εκθέσεις κλπ.. Δημιουργήσαμε φέτος το Φεστιβάλ Καλοκαιριού με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα (συναυλίες, παραστάσεις κλπ.) στις γειτονιές της πόλης μας (το φεστιβάλ διεξάγεται σε κεντρικές πλατείες του Βύρωνα). Λειτουργούμε και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα καλλιτεχνικά μας εργαστήρια τα οποία προσφέρουν πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές πολιτιστικές εκφάνσεις όπως είναι το θέατρο με τις θαυμάσιες παραστάσεις που απολαμβάνουμε από το θεατρικό εργαστήρι, την εξαιρετική δουλειά των μουσικών του δήμου, των εικαστικών και άλλων δασκάλων. Διοργανώνουμε για 3η συνεχή χρονιά τον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν νέοι από όλη τη χώρα, εκδίδοντας μάλιστα βιβλίο σε ετήσια βάση με τα βραβευμένα έργα το οποίο και δίνεται σε όλους τους δήμους της χώρας, στην Περιφέρεια, στην ΚΕΔΕ, στα σχολεία του δήμου μας και αλλού.
-Πώς σχολιάζετε τις διαφοροποιήσεις δημοτικών συμβούλων από τη διοικητική ομάδα;
Πολλά λέγονται – και υπερβολές ακόμη – για τις διαφοροποιήσεις πρώην δημοτικών συμβούλων που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο μας. Στην πραγματικότητα, διαφοροποιήθηκαν από την παράταξή μας πέντε δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκαν στην ΛΑΕ, για λόγους δηλαδή που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή και όχι τα δημοτικά θέματα. Διαφωνίες καθόλα θεμιτές που δεν αγγίζουν όμως τα προβλήματα και την καθημερινότητα του δημότη. Δεν τους μέμφομαι για αυτό, αλλά γιατί απείχαν από τον καθημερινό αγώνα επιλέγοντας την εύκολη λύση της αντιπαράθεσης για λόγους επαναλαμβάνω που δεν έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Δήμου.
Παρόλα αυτά, καταφέραμε χάρη στην ενωτική και συναινετική πολιτική μας να λαμβάνουμε αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και να θέσουμε τον Δήμο σε λειτουργία και σε κανονικότητα. Τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν παραταξιακό ή κομματικό χρώμα. Ενόψει μάλιστα και της εφαρμογής της απλής αναλογικής επιδιώκουμε συνεργασίες στη βάση προγραμμάτων ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις.
-Πριν λίγες μέρες ολοκληρώσατε μια ακόμη περιοδεία στις γειτονιές του Βύρωνα. Ποια βαρύτητα δίνετε, συνολικά, στο κομμάτι της επικοινωνίας;
Η επικοινωνία καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, τη δημόσια σφαίρα, την ίδια την κοινωνία, για αυτό το λόγο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την ανθρώπινη διαδικασία. Δημιουργήσαμε και στελεχώσαμε ένα σύγχρονο Γραφείο Επικοινωνίας αποσκοπώντας στην αντικειμενική, καθημερινή και συνεχή ενημέρωση των πολιτών. Δημιουργήσαμε μια νέα ουσιαστικά ιστοσελίδα που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες ενημέρωσης. Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά λογαριασμούς του δήμου στα κοινωνικά δίκτυα (σημειωτέον πως ήταν απών από τα social media) αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες πληροφόρησης τις οποίες και ενισχύουμε συνεχώς προβάλλοντας τις δράσεις μας αλλά και όλων των φορέων του δήμου για πρώτη φορά. Η επικοινωνιακή μας στρατηγική βασίζεται όμως και σε συμβατικά μέσα και φυσικά και στη δια ζώσης επαφή η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς. Είναι σημαντική γιατί πιστεύουμε στον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό που αποτελεί μια σοβαρή συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, παρά το γεγονός πως δεν είναι ακόμη στο ολοκληρωμένο στάδιο το οποίο θα επιθυμούσαμε. Για αυτό το λόγο περιοδεύουμε – τόσο εγώ όσο και οι αντιδήμαρχοι και άλλα μέλη της διοίκησης - ανά τακτά χρονικά διαστήματα σ’ όλη την πόλη, σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, σε γειτονιές, σε πλατείες, σε λαϊκές αγορές, επισκεπτόμαστε την αγορά και τις επιχειρήσεις, ανοίγοντας διάλογο με τους πολίτες, ενημερώνοντάς τους, ακούγοντας τα αιτήματά τους και τις προτάσεις τους. Επισκεπτόμαστε επίσης τα σχολεία της πόλης μας ανοίγοντας διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πραγματοποιώντας άμεσες παρεμβάσεις. Συναντηθήκαμε με την Ένωση Γονέων, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, με μαζικούς φορείς του Βύρωνα όπου παρευρέθηκαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, οι πρόσκοποι, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι φορείς. Ενημέρωσα προσωπικά τους επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ έδωσα συνεντεύξεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο για διάφορα ζητήματα που αφορούν την πόλη μας. Ακούσαμε και αφουγκραστήκαμε τα προβλήματα του Βύρωνα, κριτική, προτάσεις, λύσαμε προβλήματα και ιεραρχήσαμε τις ανάγκες του δήμου μας. Μια αναγεννητική και παραγωγική διαδικασία από την οποία έχουν να κερδίσουν όλες οι πλευρές. Ο Δήμος, οι φορείς, οι επιχειρηματίες της πόλης και φυσικά οι πολίτες.