Το Πρόγραμμα μας: Πολιτισμός

H κατάσταση σήμερα

Παρά το ένδοξο παρελθόν της πόλης μας, η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα, πολύ λίγα πράγματα βάζουν τη πόλη μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του λεκανοπέδιου.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Βράχων -παρά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του- παραμένει στα ίδια κλισέ, πάντα με εισιτήριο, χωρίς όραμα και πολιτιστικούς στόχους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εμπορική δραστηριότητα που καρκινοβατεί ανάμεσα στο χώρο της διασκέδασης και του πολιτισμού και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ουσία του θέματος, που είναι η παραγωγή πολιτισμού. Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρα Ντάνκαν συνεχίζει με τις σχολές παιδιών και ενηλίκων, με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους δασκάλους, χωρίς χρηματοδότηση από τον δήμο ή από το υπουργείο. Πολιτισμού και στηρίζεται μόνο στα δίδακτρα. Ο Ο.Π.Α (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού), μέσα στον κυκεώνα τις Καλλικρατικής γραφειοκρατίας, παράγει κάποιες εκδηλώσεις, συντηρεί κάποια καλλιτεχνικά εργαστήρια (πάντα με οικονομική συμμετοχή πάντα), σημαντικά όμως εργαστήριά του έχουν κλείσει. Διεκπεραιώνει το Παιδικό Φεστιβάλ, έναν θεσμό, που η αριστερή διοίκηση του Δημήτρη Νικολαΐδη εγκαινίασε αλλά σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πόλης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, κουλτούρας και στόχων της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής υπολειτουργεί με αποτέλεσμα τα βιβλία απλά να στοιβάζονται και η εικόνα να παραπέμπει περισσότερο σε αποθήκη βιβλίων παρά σε χώρο πολιτισμού.

Η πόλη δεν κατάφερε να αποκτήσει έναν ιδιόκτητο χώρο πολιτισμού, όπως διαθέτουν όμοροι δήμοι. Η «Λουίζα» είναι νοικιασμένος χώρος, με σοβαρά προβλήματα συντήρησης.

Το "Ταπητουργείο", που κατακτήθηκε με αγώνες από την νεολαία και την αριστερά, για να γίνει Στέκι Νεολαίας, παραμένει στη διάθεση ορισμένων εργαστηρίων, χωρίς δικό του στίγμα και σήμερα δείχνει, περισσότερο από ποτέ, εγκαταλειμμένο.

Το "Σταθοπούλειο", -νέος χώρος στον Καρέα, προσφορά δημότισσας- έχει διατεθεί από την δημοτική αρχή σε έναν σύλλογο, χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το "ΚΕΦΟ", γνωστό σαν "Αστικό Κέντρο Καρέα", δημοτικός χώρος που φιλοξενεί το Χαμόγελο του Παιδιού και δύο παιδικούς σταθμούς με χώρους και δυνατότητες, παραμένει αναξιοποίητος, ενώ χρειάζεται σοβαρά έργα συντήρησης.

Οι πάρα πολλοί καλλιτέχνες συνδημοτες/-ισσές μας (πάνω από 70 είναι οι εικαστικοί), παραμένουν αναξιοποίητοι, άγνωστοι στους πολλους και αδρανείς.

Ο Βύρωνας έχει διάσπαρτους χώρους πολιτισμού και πολύ κόσμο, πολλούς νέους και πολλά παιδιά γύρω από αυτούς. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν αξιοποίησε ούτε ενθάρρυνε τις πρωτοβουλίες τους, δεν διεκδίκησε από την πολιτεία επιχορηγήσεις και προγράμματα, σε όφελος των ανθρώπων της τέχνης και των δημοτών που δεν είναι μόνο παθητικοί θεατές αλλά και συμμέτοχοι, ενεργοί πολίτες και δημιουργοί. Το παράδειγμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λαμπηδόνα, εδώ και 2,5 χρόνια, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτής της αδράνειας: ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, με πλήθος και ποικιλία δράσεων, πολύ πετυχημένων, στηριγμένων στην αυτενέργεια και τον εθελοντισμό.

Οι παρεμβάσεις της παράταξης μας

Η Στάση Βύρωνα επανειλημμένα ανέδειξε το θέμα της διαχείρισης των δημόσιων χώρων, για να νοικοκυρευτεί η κατάσταση, που λειτουργούσε στη λογική της «εξυπηρέτησης». Επίσης έθεσε πολλά θέματα για τη συντήρηση χώρων, όπως το Ντάνκαν και το παλιό Δημαρχείο. Κάναμε συγκεκριμένεη πρόταση και δραστική παρεμβάση στο να αξιοποιηθεί το πρώην Αναψυκτήριο στην παιδική χαρά της Ανάληψης για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Η πρότασή μας

Ονειρευόμαστε μια πόλη γεμάτη κυψέλες δημιουργίας, με αρωγό τη Δημοτική Αρχή σε κάθε πρωτοβουλία και σε κάθε πρωτοποριακή ιδέα. Προπάντων, μία πόλη που θα ελευθερώνει τη δημιουργικότητα και θα προσφέρει γνώση και πνευματικότητα, σε αντίθεση με ό,τι κοιμίζει και αλλοτριώνει, ιδιαίτερα τους νέους.

Προτείνουμε/Προγραμματίζουμε

  • Την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλοι οι δημόσιοι χώροι είναι πολύτιμοι, οι ιστορικοί χώροι του Βύρωνα ακόμη περισσότερο γιατί είναι λίγοι και χρειάζονται έργα ανακαίνισης.
  • Τη δημιουργία Δημοτικού-Πολιτιστικού χώρου.
  • Για το Κέντρο χορού Ισιδώρα. Ντάνκαν: στόχος μας να καταστεί κέντρο δράσης και λειτουργίας του παγκοσμίου κινήματος των «Ντανκανιστών», κίνημα με ιδιαίτερη απήχηση και πολλούς φανατικούς οπαδούς, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία αλλά και χώρες της Ευρώπης. Ονειρευόμαστε ένα φεστιβάλ χορού με παγκόσμια απήχηση που μπορεί όχι μόνο να τοποθετήσει το δήμο μας στις κορυφαίες πόλεις πολιτιστικής δραστηριότητας, αλλά και να στηρίξει μέσω αυτού τη διαδικασία ανάδειξης ντόπιων καλλιτεχνών και δημιουργών.
  • Τη διεύρυνση του θεσμού του Φεστιβάλ Βράχων, που σημαίνει παραγωγή πολιτισμού σε όλους τους τομείς (θέατρο, μουσική, ποίηση, εικαστικά κλπ.).
  • Τη δημιουργία Μουσείου της ιστορίας του Βύρωνα, των Μικρασιατών και της Αντίστασης.
  • Την αξιοποίηση των καταξιωμένων καλλιτεχνών της πόλης μας, των ιδεών τους, των προτάσεων και της εμπειρίας τους, με κύριο μέλημα τη νεολαία και τα παιδιά.
  • Την ουσιαστική στήριξη κάθε πολιτιστικής δράσης της νεολαίας μας με παροχή υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και χώρου για τη δημιουργική τους προσπάθεια και την προβολή του έργου τους στην πόλη.
  • Τη δημιουργία χώρου για πρόβες ερασιτεχνικών σχημάτων και studio με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  • Τη συνέχιση δράσεων που ήδη γίνονται όπως οι κινηματογραφικές βραδιές, γειτονιές πολιτισμού κλπ με στόχο τη βελτίωσή τους και την απεύθυνσή τους σε κάθε γειτονιά της πόλης και σε κάθε δημότη/-ισσα.
  • Την αναβάθμιση του παιδικού φεστιβάλ και την εξέλιξη του σε νεανικό.
  • Την ουσιαστική λειτουργία και αξιοποίηση της δημοτικής βιβλιοθήκης.